ПИП након такмичарског дела: Жири за „Балаву”, публика за Бањалучане

Стручни жири 8. Фестивала првоизведених представа којим је председавао Миливоје Млађеновић, театролог и драмски писац са члановима Гораном Ибрајтером, књижевником и театрологом и Слободаном Савићем, позоришним критичаром једногласно је донео одлуку да се награда за најбољи драмски текст додели Дуњи Матић за текст у представи „Балава” која је на алексиначкој сцени изведена у копродукцији „БеоАрт 2015” из Београда и фондације „Хартефакт”.

По стручном мишљењу овог жирија, најбољу представу извео је Књажевско-српски театар из Крагујевца који се Алексинчанима представио комадом „Негри или љубов ко сочеловеком својим” која је настала по тексту Јоакима Вујића. У Крагујевац је отишла и награда за најбољу режију која је додељена Анђелки Николић, редитељки најбоље представе на фестивалу.

Што се тиче глумачких награда, жири је награду за најбољу глумицу која носи назив „Олга Ивановић” доделио Јовани Беловић за улогу Мале у представи „Балава”, а најбољи глумац Фестивала је Љубиша Савановић за улогу Драга Ћука у представи „Наши дани”, аутора Жељка Стјепановића и у режији Југа Радивојевића, а у извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бања Луке.

Награда „Душан Дука Јовановић”, која се додељује најбољој младој глумици, припала је Маји Јовановић за улогу Саше у представи „Наши преци, једите са нама” у извођењу Народног позоришта „Стерија” из Вршца и „Пулс театра” из Лазаревца, а у режији Стевана Бодроже.

Суд алексиначке публике се разликује од стручног жирија и недвосмислено све симпатије биле су на страни глумачког ансамбла из Бања Луке. Представа „Наши дани” Народног позоришта Републике Српске је добила убедљиво највише гласова публике, па је она по мишљењу љубитеља овдашње позоришне уметности понела епитет „Најбоље представе на фестивалу по мишљењу гледалаца”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 3 =