Lica bez šminke

Промоција на ПИП-у: „Лица без шминке”, књига о позоришним великанима

У пратећем програму овогодишњег Фестивала првоизведених представа, представљена је књига „Лица без шминке”, групе аутора, новинара локалних медија. У овом делу обједињени су интервјуи са позоришним ствараоцима, учесницима шестог и седмог Фестивала ПИП у Алексинцу.

− Новинари су приступали својим саговорницима на један одмерен, паметан, знатижељан начин, без оног данас врло присутног сензационалистичког, популистичког и да не кажем каквог све приступа значајним личностима наше уметности и културе. Саговорници су имали шта да кажу, односно били су на добар начин припремљени и мотивисани да говоре о важним темама − рекао је током промоције драмски писац и театролог Миливоје Млађеновић, који је био и рецензент овог дела. 

Milivoje Mlađenović Он се дотакао и наслова, објаснивши како је дошло до тога да се публикација назове баш „Лица без шминке”.

− До њега смо дошли заједно. Ми смо сарађивали током настанка ове књиге и њеног уобличавања и зато смо истакли ту непосредност и истинитост исказа уметника који су у књизи заступљени − рекао је Млађеновић. 

На промоцији је био и нишки глумац Александар Михаиловић, који се нашао у књизи и као драмски писац комада „У чије име”.

Aleksandar Mihailović − Ја сам дошао овде да здушно подржим једну групу озбиљних ентузијаста на којима стоји позоришни живот у Алексинцу. Ова књига је само доказ израстања једног фестивала и она је залог историји Фестивала, јер фестивал нису само представе − рекао је Михаиловић. 

Нека од „лица без шминке”, односно саговорника у књизи су и Аница Добра, Драган Петровић Пеле, Ирфан Менсур, Мирјана Карановић, Вида Огњеновић, Кокан Младеновић, а у њој се нашао и један од последњих интервјуа доајена српског глумишта Предрага Ејдуса. Књига садржи појединости о учешћу на Фестивалу, из свакодневице саговорника, односно глумаца, писаца, редитеља. Дакле нешто што је успутно, али садржи и неке битне исказе о животу, о нашој стварности, о позоришту, о политици, о организацији позоришта, о организацији фестивала, о рецепцији позоришних представа, о публици, о нашем менталитету.

Lica bez šminke

− Без ове књиге неће моћи нико ко се буде бавио биографијама аутора, ко се буде бавио животом и делом глумаца, редитеља, писаца и других уметника који су заступљени у овој књизи. Ја сам предложио, а екипа је прихватила свесрдно, да се овде дају и биографије саговорника. Оне обухватају онолико колико се могло, ово није веродостојан списак свих њихових кретања у животу и њихових награда, али један добар путоказ за истраживање њихових стваралачких биографија − дао је свој суд драмски писац и театролог Миливоје Млађеновић. 

Издавач „Лица без шминке” је Центар за културу и уметност Алексинац, а аутори су Нинослав Миљковић, Јелена Радовановић, Адриана Бранковић, Зоран Живковић и Марко Радић. У књизи су објављене и фотографије неколико аутора, пре свега, мајстора фотографије Хаџи Миодрага Миладиновића. Већина интервјуа објављена је у месечним листовима „Ал новине” и „Новости југа”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − three =