Červišijada

Павковић о првој „Червишијади”: Нијансе одлучиле

Мирис дима и белог лука, песма и игра, здравице и штандови удружења препуни лепо аранжиране хране и домаће радиности – тако је изгледала прва „Червишијада” у Тешици.

Такмичење у припремању овог старинског јела од белог меса, брашна, масти и белог лука у организацији Удружења „Супер жене” из Тешице окупила је такмичаре и гурмане како из наше, тако и из других општина. Дванаест екипа надметало се за титулу најбоље припремљеног червиша, а да су врсне куварице припремале ово јело, потврдио је и жири који је био на мукама приликом оцењивања.

− Што се тиче оцене квалитета червиша, то су биле слатке муке. Сваки је на свој начин био добар, нијансе су одлучивале и ја мислим да је жири донео релативно поштену одлуку. Червиш треба прво да има добро месо, да буде добро упржен, да месо буде уситњено, да се дозира права количина белог лука и треба да има масноћу, али не да червиш плива у масноћи, него толико да се он одваја од суда у ком се пржи ‒ рекао је председник жирија Мирољуб Павковић.

Červišijada

Критеријуме које је поставио жири до детаља је испунила екипа Етно удружења „Корман” и њој је додељен златни пехар за освојено прво место. Другопласирана екипа „Отприлике” у Тешицу је пристигла из крушевачког села Рибаре, док је пехар за треће место отишао у комшилук, екипи Месне заједнице Лоћика.

Červišijada Овогодишњу „Червишијаду” пратио је културно-уметнички програм у коме су учествовали домаћини Културно-уметничко друштво „Дејан Јовановић Деша” и гости, средња група КУД-а „Буковик” из Мозгова. Са бине, током програма, чуле су се и сврљишке гајде између пет такмичара у говорењу здравица. Жири је једногласно за најбољег наздравичара прогласио најмлађег такмичара Остоју Јањић из Алексинца, док су медаље за друго и треће место отпутовале у Сврљиг. По мишљењу жирија, сребро је заслужио Лазар Савић, док је треће место припало Филипу Савићу.

Пре почетка „Червишијаде” одржан је перформанс „За живот без насиља” у склопу кога су посетиоци манифестације могли да гласају против насиља, а за узврат су добијали поклоне у виду колача и књига.

Покровитељ прве „Червишијаде” у Тешици је Скупштина општине Алексинац, а суорганизатори су Центар за културу и уметност Алексинац, библиотека „Вук Караџић” и Основна школа „Аца Синадиновић”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 20 =