Patrotizam i ljubav u stihu

Aleksinac je juče ugostio poete iz nekoliko književnih društava iz deset srpskih naselja i jednog Iračanina. Pesnici su u okviru 13. susreta pod nazivom „Rajevskom u čast” u velikoj sali Doma kulture govorili svoje ljubavne i rodoljubive pesme. Pored toga, oni su izdanja svojih knjiga pridodali knjižnom fond biblioteke, koja se formira u čast ovih susreta. Do sada je prikupljeno oko 200 naslova.

Ove godine, zbog tmurnih oblaka i neizvesnosti oko kiše, ovi susreti prvi put su održani u zatvorenom prostoru, umesto ispod stoletnih lipa u porti crkve Svete Trojice, odnosno ruske crkve u Gornjem Adrovcu.

Miroslav Zdravković, predsednik Književnog kluba „Velimir Rajić” iz Aleksinca, koji je i organizator susreta pod pokroviteljstvom Opštine Aleksinac, ocenio je ovaj skup kao veoma uspešnim, imajući u vidu trenutnu situaciju oko epidemije.

− Imali smo 27 učesnika sa strane i nekoliko iz Aleksinca. Susrete smo održali u Aleksincu, prevashodno zbog ozvučenja, jer ljudi iz Centra za kulturu nikako nisu mogli da u Adrovcu postave uređaje zbog pretnje da će biti kiše − kaže predsednik aleksinačkog udruženja za naš medij, pre nego što je sa delegacijom i zainteresovanim učesnicima krenuo u Gornji Adrovdac da na spomenik pukoviniku Rajevskom položi cveće.

Pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski je ruski oficir, plemić i dobrovoljac u Prvom srpsko-turskom ratu 1876. godine; poginuo je u Boju kod Gornjeg Adrovca. Na mesto njegovog stradanja podignut je spomenik i crkva. Mnogi su u Rajevskom prepoznali prototip Tolstojevog lika grofa Vronskog u kljiževnom delu „Ana Karenjina”.

Na aleksinačkoj sceni svoje stihove govorili su: Ljiljana Gligorijević iz Žitkovca, grupa niškiih pesnika – Ljubinka Buba Vranić, Milijana Jovanović, Ljiljana Radojković, Milorad Mića Cvetković, Miroslav Mišo Bakrač, Biljana Stanojević i Zorica Stanković. Iz Beograda su stigli Miroslav Miša Boltres, Vesna Stajkojska i Violeta Božović, a iz Kragujevca Nenad Glišić i Olga Dragaš.

Mira Đermanović, Dragan Veličković i Gorica Doderović su došli iz Leskovca, a Jovan Dimitrijević iz Grdelice. Iz susedne Sokobanje nastupili su: Hranimir Hrane Milojković, Ljubiša Veljković i Magdelena Ristić, a iz Ćuprije Aleksandar Singer Drndarević. Trsteničani,Tomislav Dimitrijević i Miloš Milošević Šika, takođe su recitovali svoje stihove, a učesnici susreta su i Miroslav Mitrović i Zdravko Sretenović iz Bagrdana. Stalni učesnik susreta je i Iračanin Sabah Al Zubeidi, koji živi u Beogradu.

Boje Aleksinčana, u pesničkom smislu, branili su Momir Damjanić, Marijana Milošević, Aleksandra Stojković, Tanja Ganić i Miroslav Zdravković.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 × 1 =