Паметна рукавица олакшава свакодневицу слепима

Савез слепих и слабовидих општина Алексинац и Ражањ данас су угостили чланове Савеза слепих из Куршумлије са којима имају традиционалну сарадњу. Ово дружење у Алексинцу искористили су да одрже радионицу коришћења белог штапа где су, након теоријског дела, одржали и практични.

Учесници акције су уз помоћ белог штапа, средства за олакшано кретање слепих особа, прошли главном улицом у Алексинцу која има тактилну стазу за кретање особа које користе бели штап. Поред тога, учесници су прешли и пешачке прелазе на којима се налазе звучни семафори као и пар класичних неозвучених прелаза. Циљ ове акције је, поред обуке слепих, подизање свести друштва о потребама слепих особа и потешкоћама са којима се они сусрећу у свакодневним ситуацијама.

Ово је била прилика да се слепе особе упознају са још једним помагалом, поред белог штапа, које може да им олакша дневно функционисање, а то је паметна рукавица. Једна таква, од 50 рукавица, припала је Удружењу у Алексинцу, односно Ивану Радојчићу.

– У суштини она је лака за коришћење. Постоје три главна дугмета на рукавици и по три функције на сваком дугмету има. За само коришћење није проблем, може да помогне, али људи који треба да је користе треба да пре свега знају, односно да имају осећаја и са белим штапом да се крећу, јер она препозна објекат, али белим штапом ми морамо да детектујемо шта је заправо то, она неће да нам каже еј имаш рупу, тротоар или слично – каже Радојчић.

Паметна рукавица препознаје објекте на одређеној удаљености, има два мода за кретање, кретање на отвореном и у затвореном простору. Разлика у тим модовима када се активирају један и други је дужина рада сензора саме рукавице. Друге ствари које може да олакша то је препознавање боја, препознавање новчаница и препознавање интензитета светлости за људе који не разликују дан и ноћ. Такође, има опцију да ако се изгуби корисник негде у кретању да пошаље своју локацију одабраном контакту.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =