Ово су рекли о Проти

У Великој сали Дома културе у суботу, 22. јануара, на дан рођења и у част Проте Стевана Димитријевића одржана је манифестација “Протина беседа”. На овогодишњој беседи говорило се о уметности и вери. Говорници на ову тему били су Небојша Дугалић и Александар Гајшек. У разговору за наше медије испричали су нам колико добро познају лик и дело Проте Стевана Димитријевића.

Један од беседника на поменутој манифестацији, драмски уметник и глумац, Небојша Дугалић се кроз доступну литературу, која је њему била блиска, упознао са ликом и делом овог великана.

− Код Проте мени је некако најфасцинантнији тај широки спектар његових делатности и његових дарова, од којих је сваки заиста се потрудио да умножи на један диван начин и као педагог и као човек који се бринуо о потреби људи, као неко ко је радио много разноврсних дела и оставио иза себе заиста једну громадну заоставштину и као научник, и као свештеник и као уман човек свога времена – казао је Небојша Дугалић. − Морам поново рећи, то су заиста ретки и предрагоцени људи и то је оно што би требало да нам буде главни наук да пробамо да унутар своје заједнице барем нешто од тога што нам је Прота оставио у аманет и испунимо. Да пробамо да на највише могуће места служимо свом времену и оној заједници у којој се налазимо – закључио је глумац.

С друге стране, дугогодишњи новинар и аутор серијала емисија Агапе, Александар Гајшек о Проти Стевану Димитријевићу је чуо на једном сајму књига, а нешто више о њему сазнао је и током саме манифестације.

− За Проту Стевана Димитријевића сам чуо на сајму књига. Једна госпођа ми је скренула пажњу на тако значајну личност и она је написала и књигу о њему. Тада сам први пут чуо, а ево и сада доста више и на самој манифестацији. Заиста тај човек само када погледате фотографију како изгледа, то маркантно лице, очи и косу и наравно када видите шта је све урадио ви онда само можете да, као што кажу, поздравите једног таквог великана и да осетите једно велико задовољство и част што сте део тако значајне манифестације која носи тако високо име – открио је Гајшек.

Манифестацију „Протина беседа” организује овдашњи Центар за културу и уметност у сарадњи са Огранком Српске академије наука и уметности у Нишу.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =