Ово поврће је прошле године било три пута јефтиније

На алексиначкој зеленој пијаци и даље се може набавити сезонско поврће и воће иако смо дубоко зашли у октобар. Захваљујући повољним условима претходних месеци паприка из алексиначког Поморавља још увек се може куповати по цени од 50 до 80 динара за килограм. Време је и кишељења купуса и килограм ове свеже намирнице се креће од 40 до 60 динара.

У понуди је и више врсте лука, па струк празилука вреди 20 динара, док килограм црног лука кошта од 50 до 60, односно иста количина белог лука око 500 динара. Најинтересантнија је ситуација са кромпиром. Килограм овог поврћа се креће од 80 до 100 динара.

На ова кретања нам је указао и  Раца  Динић, добар познавалац пијачних прилика.

− Кромпир је тродупло скупљи у односу на прошлу годину. Кромпир је прошле године могао да се нађе и за 20 динара, јер људи нису знали шта ће са њим, а ове године га нема и достигао је неку енормну цену и до 100 динара. Паприки је мало пала цена. Паприка ајварка је била и до 120 динара. Сада је од 60 до 80, па и по 50 може да се нађе − каже наш саговорник.

Пошто је он продавао орахе, посебно је желео да подели те информације.

− Цене нису више него прошле године. Орах је достогао неку цену од 700 динара, али је одједном клизнула цена, јер је у понуди доста ораха ове године и леп је, лепа понуда и лепа роба. Тако да је цена 500 до 600 динара за килограм − каже Динић уз напомену да килограм јабуке кошта од 50 до 80 динара.

Наш водич кроз алексиначки пијачни барометар указује на још једну занимљиву појаву, када је у питању  поврће.

− У понуди је доста робе која је приозведена на нашем подручју. Пошто смо ми овде на пијаци годинама, мислим да у последњих пет година није родила оволико паприка као у нашем крају. Овде је велика понуда, што је и очекивано с обзиром да време иде на руку и повртари све то могу да скупе и оберу − завршава овај продавац на алексиначкој зеленој пијаци.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + five =