Овде се треба наћи: Вече завичајне историје

Вечерас, петак, у 18 часова у Дому омладине, тачније у Дому културе, биће представљена три дела која су изашла у издању Центра за културу и уметност. Међу писцима је и професор историје Зоран Стевановић, за кога многи сматрају да је тренутно најбољи познавалац овдашње завичајне историје.

Прво дело које ће бити промовисано, чији је аутор Стевановић, зове се „Основно школство у Моравском срезу од 1918. до 1941.ˮ и представља један свеобухватни рад, истраживање о развоју школства у овом периоду на подручју дела данашње општине Алексинац, то јест у насељима која се налазе са леве обале Јужне Мораве.

Друго дело које ће бити представљено вечерас ауторке Светлане Ђурђевић, професорке историје у Алексиначкој гимназији, а где је Стевановић коаутор, носи назив „Женска хуманитарна друштва у Алексинцу од 1878. до 1944.”.

‒ То је једна потпуно нова тема која није истраживана на овом подручју, а вероватно и шире. Мислим да је ово једина књига која се сада појавила са оваквом тематиком за једну одређену општину или један одређени град – каже историчар Стевановић.

И треће дело које ће бити представљено вечерас посетиоцима је редовни број часописа „Караџићˮ који излази у издању Завичајног музеја у коме је објављен већи број радова, а међу њима се налазе и радови поменутих аутора.

‒ Ово је прилика да позовем све заинтересоване љубитеље, пре свега завичајне историје да дођу вечерас у 18 часова јер одиста имаће шта да чују од људи који буду представљали ова дела ‒ упутио је позив љубитељима историје наш саговорник.

О овим издањима говориће Зоран Стевановић, Светлана Ђурђевић, Светозар Стојковић и Александар Никезић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × one =