Овако су подељене награде на деветом ПИП-у

Након извођења последњег такмичарског комада на 9. Фестивалу првоизведених представа, „Ако се пробудиш или као да је важно” у копродукцији Народног позоришта Лесковац и Народног позоришта у Приштини, објављена је одлука жирија који су чинили Драгана Јовановић, Горан Ибрајтер и Мирослав Радоњић.

Мирослав Радоњић, председник жирија 9. Фестивала првоизведених представа

Награда „Слободан Селенић” за најбољи драмски текст додељује се Мати Матишићу, регионалном познатом хрватском савременом писцу, за текст представе „Фине мртве д(ј)евојке”, у режији Патрика Лазића, у извођењу Београдског драмског позоришта. Комад БДП добио је награду и за најбољу представу, док је Ива Илинчић за улогу Иве у овој представи добила награду „Душан Дука Јовановић” за најбољег младог глумца.

Ива Илинчић

Награде за најбољег глумца и најбољу глумицу добили су глумци Крушевачког позоришта. Дејан Тончић награђен је за улогу Супруга у представи „За сада је све ОК”, док је Биљани Николић додељена награда „Олга Ивановић” за улогу Милене у овој представи.

Биљана Николић и Дејан Тончић

Награда за најбољу режију, према одлуци жирија, припала је Борису Лијешевићу за режију представе „Употреба човека”.

Борис Лијешевић

Како се наводи у саопштењу, имајући у виду квалитет представа на деветом ПИП-у, као и чињеницу да је за награде конкурисао велики број кандидата, жири је донео одлуку да додели и специјалне награде.

Специјалну награду за драматизацију добили су Федор Шилија и Борис Лијешевић за драматизацију романа „Употреба човека”, затим ауторски тим и ансамбл представе „Страх – једна топла људска прича”, Народног позоришта Пирот, док је за сценски покрет награђен Миодраг Крчмарик у представи „Ако се пробудиш или као да је важно”.

Представа “Употреба човека”
Представа “Страх – једна топла људска прича”

У част награђених, сутра на завршници фестивала, наступиће ансамбл Народног позоришта Ниш са представом „Где смо оно стали” која је рађена по тексту Марјана Тодоровића, а у режији Ненада Тодоровића.

Представа “Фине мртве д(ј)евојке”

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + twelve =