Osetili smo duh Grčke

Program „Kulturnog leta 2022” proteklog vikenda obeležio je koncert grčke igre i muzike. Umetničko scenski program „Muzika i igre iz Grčke” koji su održali minule subote članovi društva „Kriton” iz Lavrija oduševio je publiku u punoj sali Doma kulture, čemu je svedočio gromoglasan aplauz na kraju koncerta.

Inače, duh Grčke, tačnije Krita, obreo se u naš grad  zaslugom Gradskog pozorišta „Teatar 91”, koje je u saradnji sa Udruženjem građana „Lavrio- Aleksinac” iz Lavria u Grčkoj, organizovalo ovaj događaj.

 

Društvo „Kriton” iz Lavria je udruženje koje ima kulturno delovanje već 40 god. Osnovano je od doseljenika sa Kriti koji su ostavili ostrvo i došli da žive i rade u grad Lavrio. Svih ovih godina udruženje učestvuje u kulturnim manifestacijama koje organizuje Opština Lavrio. Takođe učestvuju u programima povodom državnih i verskih praznika gde članovi nose narodne nošnje. Organizuju zabave koje odrzavaju  članove ujedinjenim. Prenosi običaje sa ostrva na decu iz porodica koje su članovi udruženja ali i na mlade iz Lavria koji su prijatelji udruženja.

Gosti iz Lavria su do sada učestvovali na razne načine u humanitarnim akcijama, počev od 1999.godine kada je započeto prijateljstvo Aleksinca i Lavria, a članovi Društva „Kriton” sada su prvi put nastupili pred Aleksinačkom publikom.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × four =