У Дому рудара: Отворена изложба Хаџи Миодрага Миладиновића

У Дому рудара на Алексиначком Руднику поводом 6. августа, Дана рудара, свечано је отворена изложба фотографија „Радим у руднику, живот ми није лак…”, нашег суграђанина, мајстора фотографије, Хаџи Миодрага Миладиновића.

Изложбу су отворили Далиборка Стевановић, директорка Центра за културу и уметност Алексинац, и Славомир Васић, песник и афористичар. А пре самог отварања минутом ћутања одата је почаст страдалим рударима у рударској несрећи, 1. априла, у Читлуку.

„Пројекат „Алексиначки рудници” једна је од главних тема Миладиновићевог рада коју је и буквално живео са својим актерима. Не само да је упознао људе и амбијенте већ је и силаском у рударско окно удахнуо фотографијама непосредност и аутентичне призоре из рударског позива.”, сматра Славко Тимотијевић, у тексту каталога са изложбе у галерији СКЦ-а, фебруара 1989. године.

Фотографије рудара аутора Миће Миладиновића, обишле су регион и свет. Његове фотографије сведоче о вредним људима, о тешком рударском послу, али и великим трагедијама које су задесиле наш „град на Моравици”.

− Мој почетак фотографисања рудара везује се за несрећу 1983. године, те фотографије касније је објавила тадашња „Фото кино ревија”, што ми је била инспирација да касније кренем са фотографисањем рудника. Ја сам неколико година сликао рудник, тражио сам фотографије које би на неки начин описале ситуацију у том руднику. Не само простор него и људе. Ове фотографије настале су пре 33 године, али ево и данас су актуелне као да су такорећи данас сликане и причају причу о овом руднику – рекао је Хаџи Миодраг Миладиновић, аутор изложбе.

Поставка ове изложбе биће изложена у овом простору и у наредном периоду, па ће мештани овог приградског насеља, али и сви заинтересовани, моћи да је погледају.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 18 =