Општинско веће: Конкурси за удружења, Комунално упозорило на ниске цене

Општинско веће општине Алексинац је на јутрошњој седници, осим једне тачке дневног реда, разматрало области које су у надлежности његовог одлучивања, па су те одлуке коначне. Већници су изгласали расписивање јавних позива за субвеционисање из општинског буџета активности од јавног интереса за општину Алексинац из више области.

Планирана средства која ће се доделити у наредној години су углавном на нивоу ове године. Удружењима у области културе биће додељено пет милиона и осамстохиљада динара и то: Удружењима у култури 2.800.000, културно-уметничким друштвима 1.500.000 динара, колико ће бити издвојено и за цркве и верске заједнице. За удружења нациналних мањина опредељено је пола милиона динара, за невладин сектор који се бави социо- хуманитарним активностима на располагању ће бити 2,8 милиона динара, док за удружења у области заштите животне средине, екологије, ловачких и осталих удружења из буџета издвојиће се 3,5 милиона динара. Јавни конкурси биће објављени на званичном сајту Општине Алексинац и удружења ће моћи да аплицирају закључно до 22. јануара 2021. године.

Већници су усвојили и Решење о расподели буџетских средстава намењених спорту у висини од 23.760.000 динара. Највише новца намењено је Кошаркашком клубу „Напредак“, као колективу од посебног значаја за општину, 6,2 милиона динара. Следе ОФК „Напредак 1929” из Алексинца са 2,3, житковачка „Морава” са 1,2 и Рукометни клуб „Алексинац” са додељеним милион динара.

Општинска влада је усвојила и више ценовника за наредну годину јавних комуналних предућа који се односе на пружању услуга од јавног интереса. ЈП за путеве и стамбено комуналну делатност „Алексинац” доставило је ценовнике за радове на одржавању сигнализације, општинских путева и улица, као одржавање стамбених зграда и пословних објекта. ЈКП „Водовод и канализација” затражило је сагласност за ценовник за редовно одржавање објеката за кашну канализацију и фонтана.  ЈКП „Комуналне услуге“ добило је сагласност на ценовнике за одржавање јавних зелених површина, за услуге јавне хигијене и услуга скупљања и нешкодљивог уклањања животињских лешева и хватања паса и мачака луталица. Одељење за комуналне и грађевинске послове општине Алексинац дало је позитивно мишљење о овим ценовницима, који су углавном на овогодишњем нивоу.

Образлажући предлог ценовника директор „Комуналних услуга” Будимир Марковић је истакао да цене свих услуга овог предузећа нису мењане од 2012. године што ће највероватније бити узрок завршетка ове године са губитком, а за 2012. годину најавио је продубљење пословне дубиозе и повећање негативног пословања.

Општинска влада је прихватила и вансудска поравњања у пет случајева са грађанима који су оштећени због уједа паса луталица у вредности од 135.000 динара. Три решења су по 23.000 и два са по 33.000 динара надокнаде.

Од докумената који иду на коначно одлучивање одборника СО Алексинац, већници су усвојили Одлуку о закључивању уговора са Привредним друштвом „Магна“ д.о.о. – Оџаци о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини. 

 

Један коментар

 1. Ha ha komunalno hoće više cene svojih “usluga”
  Grad i okolina nikad prljavija a osim para koje dobijaju iz naplate odvoženja djubreta dobijaju stalno nešto od opštine (od naroda jer su to pare naroda) te za plažu te za deponije divlje te za ovo te za ono.
  Sahranjivanje košta kao da kupujete stan u Parizu ili Londonu a ne parčence zemlje da se čovek sahrani. A tek usluge pravljenja opsega i slično (ne može niko drugi to da radi samo komunalno) papreno prepapreno a traje otprilike “jednu sezonu”.
  O čuvanju pasa za šta opština izdvaja višemilionske iznose (naših para naravno) da ne pričamo jer ono je bezdušna tortura životinja koje ni krive ni dužne ispaštaju Dakle čuvaju se u uslovima strašnim, bez dovoljno hrane i vode u prljavštini izgladneli i bolesni. Grozno
  I tako njima malo treba im od naših para (poreza i ostalih dažbina) omogućiti da primaju veće plate a da manje ili uopšte ne rade ništa jer djubre će se samo očistiti, psi će se sami hraniti…
  Kako li ih nije sramota

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + three =