Општински штаб: Статистика храбри, али бројке опомињу

Подаци изнети на данашњој Седници Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац су повољнији у односу на претходну седмицу. У протеклих седам дана од 645 тестираних лица код њих 139 откривено је присуство вируса корона. У истом периоду у Ковид амбуланти Дома здравља у Житковцу било је 271 први преглед, 914 поновних и 138 не ковид прегледа. У ковид ординацијама Опште болнице обављено је 243 прва и 779 контролних прегледа, а дато је и 949 терапија.

До смиривања ситуације дошло је у другој половини седмице. На почетку, у понедељак од 111 тестираних 32 је било позитивно, у уторак узета су 118 узорака од којих су 24 била позитивна, а у среду од 107 код 27 узорака је забележено присуство вируса корона. Већ у четвртак је број новозаражених пао испод 20, па од 94 тестираних пацијената, код њих 18 је откривен вирус, у петак од 108 узорака позитивних је било 19, у суботу тестирано је 55 пацијента и код њих 12 откривен је вирус и у недељу седам од 42 узетих узорака је позитивно на вирус.

Едидемилог и директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић није крио задовољство због побољшања ситуације, али је упозорио на „опасности” које нас очекују у наредном периоду.

− Епидемиолошка ситуација и даље се смирује, а то је јако добра вест. Имамо за 6,7 посто позитивних мање него претходне недеље, а то је 49 посто мање него што је било у оној најгорој недељи у овом таласу. Што се тиче првих прегледа, они су ове недеље пали за двадесетак процената у односу на прошлу, што је такође добра вест. Број других прегледа се наравно одржава, јер још увек људи долазе на контроле. Све у свему, идемо на боље, али наравно опрез мора да буде и даље стоји препорука да се придржавамо мера, нарочито у данима пред нама − каже др Живадиновић.

Епидемиолошка ситуација је боља и по оцени др Горана Видића, директора Опште болнице, нарочито у односу на почетку месеца.

− Тренутна епидемиолошка ситуација је боља у односу на прошлу недељу, а знатно боља у односу на претходне две недеље. Укупно гледано у претходне две недеље сигурно је за 50 процената пао број и тестираних и наручито позитивних грађана, а такође је опао број првих прегледа. Удругој недељи је био нешто мањи пад од 6 до 7 процената, али смо задовољни да та тенденција постоји – објаснио је др Видић.

Због општег смањења броја пацијената у житковачкој Ковид амбуланти смањен је и број ангажованих лекара, па ће у првој смени бити три, а у другој два доктора.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =