Општинска влада о раду јавних предузећа

Општинско веће Општине Алексинац је на данашњој седници разматрало и извештаје о пословању јавних предузећа у првом тромесечју ове године чији је оснивач локална самоуправа. Два од три комунална предузећа су забележила позитиван биланс. И поред тога, како је наглашено, ове јавне службе очекује неизвесна пословна година.

Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац је годину добро започело и у прва три месеца остварило добит од 1,5 милиона динара. Како је истакао директор Новица Драгичевић позитивном пословању допринело је поскупљење   услуга, стабилизација цена репроматеријала и повећања продуктивности због набавке нових возила. Предузеће има трогодишње кредитно задужење од 3,7 милиона, али своје обавезе редовно измирује.

Већника Александра Стевановића интересовало је шта се дешава са грејдером за чију поправку је локална самоуправа обезбедила новац. Драгичевић је објаснио да се средства налазе на рачуну и да је било проблема са сервисером који је хтео да угради неадекватан мењач, а када му то није прошло запленио је машину. Пресудом суда грејдер је враћен Путевима, а у току је судски поступак за наплату штете пошто се сумња да је сервисер неовлашћено скинуо још неке делове са грејдера. Тако да се на рад ове машине не рачуна у овој години. У међувремену, јавним тендером изабран је извођач који грејдером обавља послове који су поверени овом јавном предузећу.

У плусу је и Јавно комунално предузеће „Комуналне услугеˮ које је у првом овогодишњем тромесечју забележило добит од око 4,5 милиона динара. Као разлог овог тренутног пословног успеха наведени су фактори: ранија корекција цена, мањи расходи у пословању и укључивање у систем наплате нових 300 обвезника који до сада нису плаћали извршене услуге одвожења смећа. „Комуналне услугеˮ немају дугорочна кредитна задужења.

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализацијаˮ је исказало у овом периоду губитак од 2,5 милиона динара. Раније повећање цене воде није дало очекиване резултате јер су корисници услуга смањили потрошњу воде. Ово предузеће има и дугорочне кредитне обавезе и ускоро стиже за наплату још једна транша од стране Немачке развојне банке од 262.000 евра. До сада је измирено 15 рата за кредитна средства утрошена за реконструкцију фабрике и мреже. Ако је за утеху, ово комунално предузеће је у истом периоду прошле године имало губитак од 4,5 милиона, тако да је дошло до позитивног помака. Већници су усвојили извештаје сва три комунална предузећа.

Веће је усвојило и Правилник о награђивању средњошколаца и студената са територије наше општине којим се за ђаке предвиђају путовања, екскурзије и излети, а за студенте куповина школског прибора, рачунарске опреме, књига и слично. Право на ове награде имају студенти државних факултета чије се студије финансирају из буџета Републике Србије са најмањом просечном оценом 9 из претходне године и ученици средњих школа који су остварили право на општинску стипендију.

Чланови Општинског већа дали су сагласност за вансудско поравнање у три случаја када су грђани претрпели штету због уједа паса луталица. Оштећеним лицима из Житковца и Алексинца припало је по 43.000, а особи из Ниша 33.000 динара.

Веће је дало сагласност и ценама услуга одржавања уличне расвете по којима радни сат квалификованог радника износи 700, а рад возила са корпом за рад на висини износи 5.000 динара по сату.

О овим тачкама искључиву надлежност у одлучивању има Општинско веће општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + eighteen =