Конференција „Васпитач у 21. веку” у Алексинцу окупила преко 60 излагача

У просторијама Одсека за васпитачке студије Академије васпитачко-медицинских стурковних студија у Алексинцу протеклог викенда је одржана стручна конференција „Васпитач у XXI веку – Предшколска установа као професионална заједница учења – иновације, изазови и перспективе”. Циљ конференције био је јачање компетенција васпитача, директора, стручних сарадника и асистената у циљу унапређења предшколских установа као заједница учења у којој су сарадња и размена основ учења, промена и развоја.

Ово је осамнаеста конференција по реду, али прва која се организује у просторијама Одсека за васпитачке студије у Алексинцу. Поред физичког присуства учесника, постојала је и могућност да се прати и путем онлајн платформе.

− Један од додатих разлога, што конференцију одржавамо у просторијама Одсека за васпитачке студије у Алексинцу, је тај што смо желели да у рад конференције укључимо и наше студенте, будуће васпитаче. Сматрамо да су били запостављени на неки начин у претходним конференцијама тако да им је овога пута пружена прилика да подједнако са својим професорима и васпитачима који већ дуго раде учествују у раду – рекао је за наш портал др Игор Петровић, руководилац Одсека васпитачких студија у Алексинцу.

Учеснике Конференције су, у име домаћина, поздравили др Зорица Дуковић, председница Академије васпитачко-медицинских струковних студија Крушевац и др Игор Петровић, руководилац Одсека васпитачких студија Алексинац. Поздравним говором, учесницима скупа обратио се и Душан Мијајловић, директор Предшколске установе „Буцко” из Сокобање.

Рад конференције реализован је кроз неколико сесија као што су Породица и локална заједница као чиниоци заједнице учења, Заједница учења у условима глобалне кризе, Дигиталне технологије у предшколству и Култура самовредновања у заједници учења. Учешће у раду овог сручног скупа узело је преко 60 излагача и била су пријављена 42 научна и стручна рада, а такође било је учесника из Северне Македоније и Републике Српске што је овој конференцији дало и међународни карактер.

Пленарна предавања одржале су др Татјана Компировић, ванредни професор Филозофског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и др Даница Столић са Института за дечију књижевност из Београда. Конференцији су присуствовале представнице Министарства просвете Републике Србије, Биљана Којовић и Марија Белензада, које су такође у име овог ресорног министарства поздравиле учеснике и госте.

Конференцију је успешно реализовала Академија васпитачко-медицинских струковних студија Крушевац, одсек за васпитачке студије у Алексинцу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 5 =