Општинска влада о дечијим седиштима, уједима паса и пољопривредном земљишту

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници разматрало преко тридесет тачака дневног реда, било је речи о темама које су у искључивој надлежности одлучивања већника до оних за које коначну реч даје општински парламент.

Већници су дали сагласност на Програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Алексинац за ову годину након што је претходно то учинило и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ради се о државном земљишту које се налази на територији општине Алексинац и евидентирано је да је 12.000 таквих парцела површине 700 хектара. Реално на терену је ситуација свакако другачија. То показују и подаци да је прошле године под закуп, уз склопљен уговор, дато 150 хектара. Један од разлога је што се ради о шумама и о чињеници да се један део грађевинског земљишта води као пољопривредно. Остварени приход се дели на два дела, локалној самоуправи припада 40 одсто, а ресто републици. Тај новац се користи за уређење пољопривредног земљишта, одржавање атарских путева, канала, одводњавање и друго.

Општинско веће је подржало овог пута четири вансудска поравнања са грађанима који су имали штете због уједа паса луталица. У три случаја та надокнада је износила 33.000 по оштећеном, а у једном 43.000 динара. Грађани који су добили накнаду су из Прћиловице, два случаја, и по једно оштећено лице је из Алексинца и Белог Брега.

Већници су подржали Решење првостепеног органа, у овом случају надлежне службе Општинске управе, на које је жалбу поднео власник Трговинске радње „Ривалˮ. Наиме њему је дозвољено да у улици Мајора Тепића изложбени пулт и расхладне уређаје постави испред пословног објекта, али не и на тротоару преко пута пословног објекта. Како је објашњено Одлуком о постављању и уклањању мањих монтажних, покретних и других објеката привременог карактера на површине јавне намене прописано је да је постављање расхладних уређаја могуће једино уз пословне објекте у складу са урбанистичко-техничким условима.

Изјашњавајући се о овој жалби, један број већника је затражио од надлежних органа да дословно примењују ову одлуку и да она важи за све подједнако, а не да се она примењује само на оне који затраже одобрење. По њиховим речима у појединим деловима улица у центру града на тротоару са једне и друге стране је изложена роба. Ради појашњења, како је образложено, док траје поступак инспекцијски органи не могу да пишу решење и казну за нелегално постављен објекат, а они који нису затражили дозволу, а направили су такав прекршај ризикују да приликом контроле буду кажњени.

Општинско веће је подржало и решења Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима општине Алексинац  о додели ауто седишта за децу која обухватају одређеен периоде прошле и ове године. На четвртом позиву за 2021. годину пристигло је 28 захтева, а њих 23 испуњавају услове да позитивно буду решени. На конкурсу за ову годину, у однсу на претходну који је био намењен прворођеном детету , обухвата све малишане чија је година рођења 2022.година. Од 57 поднетих пријава 52 задовољавају прописане критеријуме за бесплатно добијање седишта.

Већници су се изјашњавали и о извештајима о раду јавних предузећа и установа за прошлу, 2021. годину, чије коначно усвајање је у надлежности Скупштине општине Алексинац. О овим извештајима на страницама овог портала можете да читате наредних дана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 3 =