Inkluzija

Општина и ГИЗ о инклузији Рома

Алексинац је једина општина поред десет градова који су потписали споразум са Немачком развојном агенцијом ГИЗ о спровођењу активности у оквиру пројекта „Инклузија Рома и других најугроженијих група у Србији”. ГИЗ је овај споразум потписао у име Владе Савезне републике Немачке, која обезбеђује део средстава, а други део издвојиће градови и општине партнери на пројекту. Планиране активности спроводиће се три године и у првој фази евидентираће се проблеми, а затим се очекује и помоћ у њиховом решавању.

Inkluzija

Члан Општинског већа општине Алексинац задужен за социјалну инклузију Рома Драгослав Ненадовић истиче да је споразум значајан за овдашњу заједницу.

‒ Ми смо један од градова који има чак три подстандардна насеља у којима живе Роми и где су услови изузетно тешки за живот. Општина Алексинац је показала спремност да озбиљно и квалитетно приступи питању социјализације Рома. Људи из ГИЗ-а и Министарства грађевине су то сагледали на прави начин и уважили. Ми смо потписали меморандум о сарадњи. Очекујем да у наредном периоду уз њихову помоћ кренемо озбиљније и квалитетније у решавање отворених питања у вези са социјалном инклузијом – каже Ненадовић. 

Овај пројекат бавиће се и реадмисијом Рома и њиховим укључивањем у друштво. Према званичним подацима из пописа 2011. године у општини Алексинац живи нешто мање од две хиљаде Рома и они чине 3,74 одсто укупног броја становника.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =