Konferencija 12 - Vojkan Popovic

ОО СНС: Подршка локалне самоуправе важна за библиотеку

Тема данашње редовне конференције за медије алексиначких напредњака била је сарадња локалне самоуправе са Библиотеком „Вук Караџић” и резултатима ове установе значајне за културни живот града и целе општине. Директор библиотеке Војкан Поповић је рекао да је корисницима на располагању књижевни фонд од 95 хиљада књига и да се двапут годишње, јуна и крајем године, набављају најновији наслови из области књижевности и стручне литературе.

Поповић се осврнуо и на сарадњу са локалном самоуправом коју је оценио као веома успешну, квалитетну и на завидном нивоу. Једно од овогодишњих достигнућа установе је и успостављена сарадња са сличним установама у Србији и Републици Српској.

‒ Ми смо успоставили сарадњу са библиотеком у Билећи ‘Владимир Гарашанин’ и донирали 100 књига. Били смо њихови гости и договорили се да нас посете у току маја месеца идуће године. Са библиотеком из Новог Сада успоставили смо један облик сарадње и у наредном периоду, надам се до краја године, реализоваћемо монографију о Кости Таушановићу ‒ објаснио је први човек алексиначке библиотеке. 

Директор Поповић са поносом говори и о манифестацији „Читалићи” коју организују у сарадњи са истоименим удружењем и наставницима.

‒ Ево већ скоро девет година, успешно спроводимо акцију на популаризацији књиге код најмлађих ученика од првог до осмог разреда и у установи Липовац смо крајем августа организовали форум где смо објавили нову тему која ће бити интересантна за најмлађе и где су нас посетили сви координатори из округа. 

Он је најавио учешће алексиначке библиотеке на сајму „Библиобуса” у Кладову, који је под покровитељством ресорног министарства. Алексиначки мини аутобус који са књигама обилази насеља ван града је један од ретких у нашој земљи.

‒ Да напоменем да их у Србији има четири. За разлику од нас у Хрватској их има око 17, највише их је у Великој Британији и Холандији ‒ констатује Поповић и очекује успешну презентацију почетком октобра у Кладову, где се одржава скуп. 

А пре тога, Поповић је позвао суграђане на „Дане Тихомира Ђорђевића”, од 19. до 27. септембра, у оквиру којих ће, у организацији библиотеке, бити приређена изложба фотографија Владимира Ђорђевића. Директор поручује да ће имати и интересантан приказ, који је рађен пре две године, када су успели да прикупе нематеријално културно наслеђе у вези са воденицама Нишавског округа.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − seven =