Očekuju se dobri prinosi kukuruza na području Aleksinca

Svako ko je prolazio kroz Donju Peščanicu imao je priliku da pored puta na izlazu iz naselja vidi i ogledno polje na kome je zasejano više sorti kukuruza i da se sam uveri kako pojedine uspevaju na tom području. Ovakvo ogledno polje je na tom mestu zaslugom Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Niš, koja je na parceli proizvođača Zlatanović Novice i Stane postavila ogled sa 19 hibrida kukuruza, odnosno na ogledu pet semenskih kuća je predstavilo svoje hibride.

− To je praksa stručne službe Niš koja svake godine postavlja ogled i organizuje dan polja strnih žita gde proizvođači mogu da vide najbitnije fiziološke karakteristike pojedinih sorti, otpornost na bolesti i da vide njihov izgled i da kasnije, kroz rezultate prinosa, na neki način sami mogu da vide koje su sorte dobre za naše terene − rekao je stručni saradnik PSSS NIŠ Saša Stanković. 

Ovaj ogled je izvanredan i to je opšta slika useva na terenima aleksinačkog kraja, jer je pre dva meseca bila značajna količina padavina, što je doprinelo da usevi znatno bolje izgledaju nego na ostalom delu terena Nišavskog okruga.

− Na terenima Doljevca, Gadžinog Hana i dela Niša, na parcelama lakšeg tipa zemljišta, imamo dosta veliki podbačaj prinosa za 50-60% u odnosu na višegodišnji prosek, a na mnogim parcelama, naša procena je 20 do 30%, neće biti nikakvog prinosa. Aleksinački kraj, Ražanj, deo Niša prema Aleksincu imali su padavine i tu se mogu očekivati prinosi na nivou višegodišnjih proseka, a na parcelama gde je dobra agrotehnika i dobro đubrenje očekuju se prnosi za 10-15% iznad proseka − dodao je Stanković. 

Stručnjaci proceljuju da će prinos kukuruza na teritoriji Nišavskog okruga biti oko četiri  do četiri i po tona, a na teritoriji Aleksinca šest do sedam tona po hektaru. Na pojedinim parcelama biće i većih prinosa, pa se očekuje i do osam i po tona zrna po hektaru.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

nineteen − 17 =