Очекују се добри приноси кукуруза на подручју Алексинца

Свако ко је пролазио кроз Доњу Пешчаницу имао је прилику да поред пута на излазу из насеља види и огледно поље на коме је засејано више сорти кукуруза и да се сам увери како поједине успевају на том подручју. Овакво огледно поље је на том месту заслугом Пољопривредне стручне и саветодавне службе Ниш, која је на парцели произвођача Златановић Новице и Стане поставила оглед са 19 хибрида кукуруза, односно на огледу пет семенских кућа је представило своје хибриде.

− То је пракса стручне службе Ниш која сваке године поставља оглед и организује дан поља стрних жита где произвођачи могу да виде најбитније физиолошке карактеристике појединих сорти, отпорност на болести и да виде њихов изглед и да касније, кроз резултате приноса, на неки начин сами могу да виде које су сорте добре за наше терене − рекао је стручни сарадник ПССС НИШ Саша Станковић. 

Овај оглед је изванредан и то је општа слика усева на теренима алексиначког краја, јер је пре два месеца била значајна количина падавина, што је допринело да усеви знатно боље изгледају него на осталом делу терена Нишавског округа.

− На теренима Дољевца, Гаџиног Хана и дела Ниша, на парцелама лакшег типа земљишта, имамо доста велики подбачај приноса за 50-60% у односу на вишегодишњи просек, а на многим парцелама, наша процена је 20 до 30%, неће бити никаквог приноса. Алексиначки крај, Ражањ, део Ниша према Алексинцу имали су падавине и ту се могу очекивати приноси на нивоу вишегодишњих просека, а на парцелама где је добра агротехника и добро ђубрење очекују се прноси за 10-15% изнад просека − додао је Станковић. 

Стручњаци процељују да ће принос кукуруза на територији Нишавског округа бити око четири  до четири и по тона, а на територији Алексинца шест до седам тона по хектару. На појединим парцелама биће и већих приноса, па се очекује и до осам и по тона зрна по хектару.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + seventeen =