Obeležena Šumatovačka bitka, sledi Gornji Adrovac i Deligrad

Polaganjem cveća, ali ovog puta bez pratećeg kulturno-umetničkog programa, juče je obeležena 144. godišnjice bitke na Šumatovcu, jedne od najsjajnijih pobeda srpskog oružja u srpsko-turskim ratovima.

U organizaciji Odbora za negovanje tradicija i obeležavanje značajnih istorijskih datuma opštine Aleksinac i Udruženja boraca Narodnooslobodilačkih ratova opštine Aleksinac, na Šumatovačkom visu položeni su venci cveća palim vojnicima Šumatovačke bitke, a pre toga je održan pomen palim ratnicima koji su služili aleksinački sveštenici.

U ceremonijalnom delu, kraj krsta na Šumatovcu cveće je prvo položila delegacija Opštine Aleksinac, a potom Vojske Srbije. Zatim su usledile delegacije Udruženja boraca Narodnooslobodilačkih ratova opštine Aleksinac, SABOR-a i SUBNOR-a Nišavskog okruga, Udruženje rezervnih vojnih starešina, predsravnici Stranke rusa i Udruženje kozaka u Srbiji.

U narednom periodu, tačnije naredne sedmice, Odbor za negovanje tradicija i obeležavanje značajnih istorijskih datuma opštine Aleksinac i Udruženje boraca Narodnooslobodilačkih ratova opštine Aleksinac očekuje obeležavanje još nekoliko značajnih datuma.

Drugog septembra biće obeležena 144. godišnjica boja na Gornjem Adrovcu i pogibija pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, a dva dana kasnije i 214. godišnjica bitke na Deligradu. Obeležavanje ove značajne i velike pobede nad Turcima u Prvom srpskom ustanku organizuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

fifteen − eleven =