Обележена Шуматовачка битка, следи Горњи Адровац и Делиград

Полагањем цвећа, али овог пута без пратећег културно-уметничког програма, јуче је обележена 144. годишњице битке на Шуматовцу, једне од најсјајнијих победа српског оружја у српско-турским ратовима.

У организацији Одбора за неговање традиција и обележавање значајних историјских датума општине Алексинац и Удружења бораца Народноослободилачких ратова општине Алексинац, на Шуматовачком вису положени су венци цвећа палим војницима Шуматовачке битке, а пре тога је одржан помен палим ратницима који су служили алексиначки свештеници.

У церемонијалном делу, крај крста на Шуматовцу цвеће је прво положила делегација Општине Алексинац, а потом Војске Србије. Затим су уследиле делегације Удружења бораца Народноослободилачких ратова општине Алексинац, САБОР-а и СУБНОР-а Нишавског округа, Удружење резервних војних старешина, предсравници Странке руса и Удружење козака у Србији.

У наредном периоду, тачније наредне седмице, Одбор за неговање традиција и обележавање значајних историјских датума општине Алексинац и Удружење бораца Народноослободилачких ратова општине Алексинац очекује обележавање још неколико значајних датума.

Другог септембра биће обележена 144. годишњица боја на Горњем Адровцу и погибија пуковника Николаја Николајевича Рајевског, а два дана касније и 214. годишњица битке на Делиграду. Обележавање ове значајне и велике победе над Турцима у Првом српском устанку организује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 5 =