Skupština

Алексинац добио новог председника: Из посланичке клупе на чело општине

Општина Алексинац је данас добила новог председника општине. На данашњој седници Скупштине општине Алексинац за председника општине, како је и најављено, изабран је Далибор Радичевић из Трњана. За његов избор, од 40 присутних одборника, 38 је гласало за, док су два представника народа била против његовог именовања за ову најзначајнију извршну функцију у локалној самоуправи.

Predsednik Dalibor Radičević
Далибор Радичевић, дипломирани инжењер машинства, нови председник Општине Алексинац

Радичевић је дипломирани инжењер машинства и био је први на листи Српске напредне странке за локалне изборе и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије. Због неспојивости законодавне и извршне власти новоизабрани председник Далибор Радичевић се одрекао посланичког мандата.

Заменик председника општине биће дипломирани економиста Чедомир Ракић из Алексинца, који је ову функцију обављао и у претходном мандату. Одборници Скупштине општине су изабрали још и чланове Општинског већа општине Алексинац. Ову општинску владу, осим председника и заменика, чиниће и седморо већника, пет из СНС-а и по један из ПУПС-а и Јединствене Србије. Нови већници из редова напредњака су Марија Стаменковић, запослена у Основној школи за ученике са сметњама у развоју „Смех и суза”, Бојан Николић, радник Полицијске станице у Алексинцу, Александар Стефановић, који је радио као професионално лице у Министарству одбране, Дејан Стефановић, професор разредне наставе у ОШ „Јован Јовановић – Змај” на Алексиначком Руднику и Ивица Марковић, запослен у Установи „Липовац”. У Већу су још и Радул Стојановић (ПУПС) и Горан Петковић (ЈС).

Скупштина је именовала Адмистративно-мандатну комисију на чијем челу ће бити Маријана Радивојевић из Алексинца, а њен заменик је Бранимир Ђорђевић, обоје са листе СНС.

Većnici
Седници присуствовали и данас изабрани већници

Одборници су већином гласова усвојили Елаборат о оправданости отуђења грађевинског земљишта у јавној својини општине у делу радне зоне „Кукиш”. Овај документ предвиђа да се инвеститору „Магна Ситинг д.о.о. Оџаци” без накнаде уступе три катастарске парцеле, површине око 3,2 хектара, поред старог ауто-пута, где ће ова фабрика за производњу компоненти у аутоиндустрији подићи нови погон.
Образлажући одборницима оправданост уступања земљишта, начелник Одељења за привреду у Општинској управи Далибор Марковић казао је да је вредност тог земљишта нешто више од 31 милион динара, а да би локална самоуправа, по разним основама од новог привредног субјекта за пет година његовог рада, остварила приход од скоро 102 милиона динара. Уз то „Магна” се обавезала да запосли минимум 700 радника.

Скупштина је усвојила и неколико одлука у вези са радом Предшколске установе „Лане”, па ће у наредној школској години ова установа своје активности обављати у 50 група. Нове групе биће оформљене у Јаковљу и Вукањи, као и још једна целодневна у објекту смештеном у Мишићевој. Због недовољног броја заинтересованих ове године неће бити групе у Краљеву и једне четворочасовне у просторијама Алексиначке гимназије.

У садашњем скупштинском сазиву су 29 одборника са Изборне листе „Александар Вучић – За нашу децу”, коалиционој листи СПС-ЈС припало је осам мандата, а у одборничке клупе су и два представника ГГ „Иван Димић – За бољу општину Алексинац” и по један одборник ГГ „Народни покрет” и Странке Руса Србије.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + twenty =