Обележен Видовдан и у Алексинцу

Православни верници обележавају данас један од највећих српских празника – Видовдан. Тај празник се у народу, с једне стране доводи у везу са кнезом Лазаром и Косовским бојем, а с друге, у архаичнијој варијанти, са Светим Видом.

Као државни празник, обележава се радно у спомен на Косовску битку, која се одиграла 28. јуна 1389. године, односно 15. јуна по старом календару и представља сећање на погинуле у свим ратовима.

Као што је и очекивано центар догађања је на Косову и Метохији . Патријарх Порфирије је у средњовековном манастиру Грачаница служио свету архијерејску литургију поводом Видовдана и парастос страдалим српским јунацима на Газиместану. Полагањем венаца на споменик страдалим ратницима у ослободилачким ратовима у порти алексиначке цркве Свети Никола овај празник обележен је и у нашој средини.

Венце су положили представници локалне самоуправе, Удружења бораца народноослободилачких ратова, Удружење резервних војних старешина и удружења пензионера.Том приликом скупу се обратио секретар Удружења бораца Мића Милојевић.

– Данас је велики духовни и световни празник српског народа. Наиме, један велики мит од 1389. године о Косовском боју и овај празник је посвећен превасходно косовским јунацима, а касније је као празник устоличен и као помен свим страдалим Србима у ослободилачким ратовима којих је нажалост било превише. Овим још једном на један достојанствен и леп начин одајемо пошту свима онима који су уградили своје животе у темеље слободе и живота који ми данас живимо ‒ казао је Милојевић.

Страдању српских војника је посвећен споменик подигнут на Газиместану 1953. године, рад Александра Дерока, док Споменик косовским јунацима, који је откривен 28. јуна 1904. године у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог Карађорђевића, представља симбол Крушевца и дело је српског вајара Ђорђа Јовановића.

Видовдан се прославља достојанствено, мирно, без весеља. У свим православним храмовима служи се парастос нашим војницима палим на бојном пољу, и свим до данас пострадалим мученицима који су на разне начине живот дали за православну веру.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 3 =