Обележен Дан Светог Саве

Школска слава Свети Сава обележена је у свим школским установама на подручју општине Алексинац. Прослава је најпре почела у ОШ „Аца Синадиновићˮ у Лоћики, а у 10 сати приредбом и сечењем славског колача обележен је празник у трњанској, житковачкој и алексиначкој школи „Вожд Карађорђеˮ.

Ове године централна прослава школске славе у ОШ „Стојан Живковић- Столеˮ из Трњана одржана је у осморазредном одељењу у Гредетину, где су традиционално колачари били сви ученици осмог разреда. У име локалне самоуправе овом догађају присуствовао је народни посланик Далибор Радичевић. У ОШ „Вожд Карађорђеˮ већ неколико година домаћин славе је директор Милан Вељковић. Свечано је било и у ОШ „Вук Караџићˮ у Житковцу, где су ученици извели музичко-сценски приказ живота првог српског Архиепископа Светог Саве. Колачар је био професор Душан Николић, а међу гостима био је и начелник Одељења за привреду у општини Алексинац Далибор Марковић. Сечењем славског колача и пригодним програмом школска слава прослављена је и основним школама „Десанка Максимовићˮ у Катуну и „Свети Саваˮ у Суботинцу.

У алексиначким средњим школама сечење колача обављено је у 11 сати. У Пољопривредној школи „Шуматовацˮ домаћин је била Ивана Стојановић, професор књижевности, а следећи колачар је Наташа Миљковић, административни радник. Овогодишњи колачар у Техничкој школи „Прота Стеван Димитријевићˮ је била професорка Звездана Вељковић која је домаћинство славе за следећу годину предала Снежани Стојковић, радници у овој установи. Заједничким снагама, ученици ових школа, су припремили запажену академију посвећену лику и делу Светог Саве. У име општине Алексинац догађају је присуствовао председник општинског парламента Грујица Вељковић. Традиционално, Свечаном академијом, школску славу је обележила и Алексиначка гимназија. У овој средњој школи домаћин славе је била професорка математике Милена Крстић, а следећи колачар је професорка књижевности Марина Дашић.

Свечано је било у школи „Јован Јовановић- Змајˮ на Алексиначком Руднику где су најуспешнији ученици, који су учествовали на конкурсу поводом великог школског празника, добили признања. Домаћин славе је био родитељ Милош Вилчек који је школи даривао прикладан поклон казавши да су он и његова супруга били ђаци школе, а сада је њихов син. Колачар следеће године биће ученица Дуња Стошић са својим родитељима. Ученици школе, као и у осталим образовним установама, приредили су пригодан програм. Међу гостима је био и заменик председника општине Алексинац Чедомир Ракић. У ОШ „Љупче Николићˮ колачар је био уролог др Србобран Бранковић, а ученици ове школе су за госте приредили занимљив програм посвећен великом школском празнику.

У Високој школи за васпитаче струковних студија традиционално осим Светосавске академије уручене су и дипломе студентима који су између две школске славе завртшили студије. Овог пута академско звање добило је 135 студената.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 2 =