Обележен 1. децембар – Светски дан борбе против сиде

Црвени крст Алексинац је заједно са Канцеларијом за младе општине Алексинац и ове године, традиционално, обележио 1. децембар – Светски дан борбе против сиде.

Волонтери обе организације су данас, тачно у подне, у центру града делили  флајере и презервативе, а све са циљем да се што већи број младих упозна како са симптомима, тако и са превенцијом и заштитом од сиде.

Слоган овогодишње кампање је „Нека воде заједнице” којом УНАИДС наглашава позив на акцију да се подрже заједнице особа које живе са ХИВ-ом, заједнице особа у повећаном ризику од ХИВ-а или особа које су погођене ХИВ-ом у њиховим улогама.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, објављеним уочи 1. децембра, крајем прошле године у Србији су живеле 3.253 особе којима је дијагностикована ХИВ инфекција, а процењује се да 550 њих није знало да је инфицирано. Како се још наводи, у последњих 38 година у Србији је регистровано 4.729 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих је 2.212 оболело од АИДС-а, док је 1.216 инфицираних умрло од ове болести.

На глобалном нивоу, процењује се да 38 милиона људи има овај вирус. Иако је вирус идентификован тек 1984. године, више од 35 милиона људи умрло је од ХИВ-а или АИДС-а, што га чини једном од најразорнијих пандемија у историји. Данас је постигнут научни напредак у лечењу ХИВ-а и постоје закони који штите људе који живе са ХИВ-ом.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + three =