Нацрт Буџета добио подршку Већа, на реду су одборници

Процедура око усвајања Буџета општине Алексинац за 2024. године се креће у оквиру законских норми. Јавна расправа, за коју нажалост није било великог интересовања, завршена је излагањем пристиглих предлога и примедби на скупу 14. новембра у сали Скупштине општине. Затим је уследило усвајање Нацрта буџета од стране општинског већа, због хитности 15. новембра на телефонској седници, а закључци са ње потврђени су на јучерашњем редовном заседању општинске владе. Коначну реч како ће изгледати јавна локална каса даће одборници Скупштине општине Алексинац.

Процедура се мора испоштовати, али оно што је такође битно је и величина и садржај планираних прихода и расхода Буџета за 2024. годину. Наравно, важно је да пројектована општинска каса буде реална. За сада алексиначка локална самоуправа, могло би се рећи деценијама, нема проблема са дефицитом у каси и са кредитним задужењем.

И овог пута, образлажући Нацрт, начелница Вања Стаменковић је напоменула да у планираним приходима није коришћена препорука да је могуће увећати Буџет за осам одсто у односу на завршетак године, већ је то учињено мање.

Тако, за очекивње је да планирана средства и ове године буду реална, имајући у виду и чињеницу да следи увећање пореза од личних доходака за сто милиона динара, на очекиваних 800 милиона, као и 140 милиона од имовине и других дажбина. Значајна средства се очекују и од других ниво власти. Из републичке касе планира се 489 милиона плус 21 милион за функционисање Установе „Ланеˮ.

Изнети подаци наговештавају да је реалан план да укупни приходи и примања Буџета у 2024. години буду близу две милијарде, односно 1.952.707.570,оо динара. Њих чине текући приходи близу 1,8 милијарди, прецизније 1.777.136.000,оо, око 118 милиона су пренета средства, тачније 117.832.942,оо и пренета неутрошена средства за посебне намене у износу од скоро 58 милиона динара или у динар 57.738.628,оо.

Остаје да видимо шта ће на овакав Нацрт Буџета општине Алексинац за 2024. годину рећи одборници општинског парламента, који у коначном облику и усвајају овај значајан документ. Имајућу чињеницу да у Скупштини општине постоји јасна и бројчано моћна владајућа већина значајних изненађења вероватно неће бити.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − thirteen =