Алексиначки ђаци са вршњацима из Словеније и Хрватске стицали нова знања

Алексиначка Биотехнолошкa школа „Шуматовацˮ у жељи да обезбеди што квалитетније и савременије образовање својим ученицима, већ више година учествује у разним међународним пројектима. Један од њих је Еразмус+, пројекат малих партнерстава у области стручног образовања и обука под називом „Стицање нових знања и искустава на примерима добре праксе кроз едукацију ученика у области средњег стручног образовања пољопривредних школаˮ.

Носилац пројекта је била Биотехнолошка школа „Шуматовацˮ, а школе партнери су Биотехнишка шола у Марибору и Господарска школа Чаковец. Средњошколци из три државе Србије, Словеније и Хрватске су кроз размене искустава и могућности да присуствују едукацији уз помоћ професора из ове три школе, које се баве образовањем сличних кадрова, усвајали су знања из три области у вези са одређеним сортама воћа.

У Алексинцу је рађена хидропона производња јагода у заштићеном простору, у Марибору је тема била виноградарство и производња вина, а у Чаковецу производња сока и чипса од јабука.

Припремни састанак пројектних тимова школа учесница у пројекту „Стицање нових знања и искуства на примерима добре праксе – едукација ученика у области средњег стручног образовања пољопривредних школаˮ одржан је у Алексинцу. Представници школе из Марибора на том скупу били су Антон Крајнц, директор, као и наставници Наташа Пукшич и Марија Колманич Бучар, а школе из Чаковца Дуња Гершак, Наталија Варга и Звонимир Силади.

У та три дана одржан је и припремни састанак коме су присуствовали и остали чланови пројектног тима школе из Алексинца Славиша Петровић, координатор пројекта, затим Славољуб Величковић, Горан Рајковић, Валентина Милошевић и Виолета Милетић. Том приликом подељен је промотивни материјал припремљен за све три школе учеснице пројекта.

 

Групе из Словеније и Хрватске посетиле су Биотехнолошку школу у Алексинцу, а након тога одржан је евалуативни састанак. На крају састанка, директорка школе из Алексинца, свим учесницима уручила је потврде о присуству припремном састанку.

Месец дана након припремног састанка одржане су прве радионице и на терену, односно у школи „Шуматовац”. Након вишедневних активности закључено је да су резулати рада вишеструки.

Ученици су стекли нова знања и вештине из области хидропоне производње јагода у контролисаним условима кроз теоријску наставу и практичан рад, значајно су ојачали компетенције за самосталан рад у области хидропонике, стекли су полазну основу за даље усавршавање у овој области, стечена искуства су побудила интересовање и мотивацију ученика за рад у струци, ученици су ефикасно функционисали као чланови тима са јасно дефинисаним задацима у групном раду, током рада у производњи, ученици су јачали осећај одговорности у раду и радну дисциплину спроводећи организоване одлуке ментора, поштовали су и примењивали мере сигурности и заштите на раду што је резултирало безбедним и сигурним радом, спровођене су мере хигијенско-техничке заштите и ХАССП стандарда. Током практичне наставе, ученици су показали посебну одговорност за примену мера заштите животне средине.

За време тродневног боравка гости из Словеније и Хрватске, у пратњи домаћина, осим упознавање са знаменитостима на подручју општине Алексинац, туристички су обишли и Сокобању и град Ниш, највећи град на југоистоку Србије. У атмосфери добре сарадње и уверености да ће предстојећа едукативна сесија у граду на Моравици бити успешно реализована.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =