Nove cene komunalnih usluga, upola niže od traženih

Opštinsko veće Opštine Aleksinac je na današnjoj sednici odobrilo povećanje cena komunalnih usluga. Korisnici će u buduće iznošenje smeća, kanalizaciju i potrošnju vode u proseku plaćati više za oko devet odsto. Prvobitno, komunalna preduzeća su zatražila povećanje od 20 odsto, ali osnivač, lokalna samouprava je prihvatila već pomenutih devet odsto. Opština je preduzela nekoliko mera kako bi sprečila značajnije povećanje cena i tako sačuvala koliko-toliko budžet građana.

Kada su u pitanju cene „Komunalnih usluga” iznošenje smeća iz kanti za domaćinstva u gradskom naselju stajaće 5,2 umesto dosadašnjih 4,75 dinara po metru kvadratnom, što je povećanje od 9,4 odsto. Za dvorišni prostor nadoknada će biti 0,30 umesto 0,28 dinara po metru kvadratnom što je uvećanje za 7,1 odsto. Pravna lica iz oblasti industrije plaćaće umesto 9,5 dinara po kvadratnom metru poslovnog prostora 10,5 dinara. Pravna lica iz oblasti ugostiteljstva i prometa mesa i mesnih prerađevina do sada su plaćali 20,42 dinara, a u buduće 22,3 dinara po metru kvadratnom, što je povećanje od 9,2 odsto.

U cenovniku su uvedene i dve nove odrednice, iznošenje smeća iz kontejnera za stanove u gradskom naselju i to 6,5 dinara po metru kvadratnom i za pravna lica iz delatnosti trgovine 15 dinara po kvadratnom metru poslovnog prostora. Cene su određene na osnovu republičkog proseka kod drugih pružaoca usluga u Srbiji.

Kada je reč o iznošenju smeća iz kontejnera, za domaćinstva van gradskog naselja tu je usledilo povećanje od 10 odsto, pa umesto dosadašnjih 380 dinara mesečne nadoknade nova obaveza za taj period biće 418,19 dinara. Uz sve navedene cene traba uračunati, odnosno dodati i 10 odsto PDV-a, koliko on iznosi za komunalne usluge.

Što se tiče novih cena usluga koje pruža JKP „Vodovod i kanalizacija” one su povećane za 9,2 odsto koliko je i iskazana inflacija u prvih pet meseci ove godine. Nova cena vode za domaćinstva po metru kubnom je 73,72 dinara, za pravna lica 198,31, za ustanove 141,14 i za potrošnju na javnim česmama i fontanama 15,3 dinara po kubiku.

Cena kanalizacije po ispuštenom kubnom metru za domaćinstva je 8,75, pravna lica i preduzetnike 25,18, za institucije i na javnim česmama i fontanama 15,3 dinara. I na ove cene treba dodati 10 odsto PDV-a kako bi se dobila konačna suma koju će potrošači plaćati.

Opštinska vlada dala je saglasnost na vansudska poravnanja sa šest osoba koje su pretrpele štetu zbog ujeda pasa lutalica. U četiri slučaja ta nadoknada iznosi po 33.000, a u dva po 43.000 dinara. Ovog puta, psi lutalice „gricnuće” budžet za 218.000 dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 × five =