Nova ulaganja u poljoprivredu

Poljoprivrednici koji nisu konkurisali kod opštine za subvencije imaju priliku da se jave na nedavno objavljeni Javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Resorno ministarstvo, odnosno Uprava za agrarna plaćanja, raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u 2022. godini. Podsticaji obuhvataju podsticaje za investicije u nabavku novih mašina i opreme za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane, za manipulaciju i distribuciju čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka, zatim za zaštitu dobrobiti životinja, za vaganje, usmeravanje i obuzdavanje, mužu i držanje životinja, za pčelarstvo, za proizvodnju konzumnih kokošijih jaja, odgoj i tov živine.

Postupak se pokreće podnošenjem Zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura u 2022. godini, i to od 1. januara do kraja februara naredne godine.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 % od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 800.000 dinara, a država je za ove namene opredelila 400 miliona dinara.

Informacije u vezi raspisanog Javnog poziva dostupne su na telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Naslovna fotografija: Ilustracija (izvor Gugl).

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

15 + 15 =