Opština Aleksinac

Нова општинска власт крајем августа

Нови сазив Скупштине општине Алексинац окупиће се у августу, када ће бити потврђени мандати 41 одборнику, колико ће бројати општински парламент уместо досадашњег који је имао 55 представника народа. То се може закључити на основу заказане конститутивне седнице СО Алексинац за 20. август, када ће бити изабран и председник општинског парламента и његов заменик, а планирано је и постављене секретара Скупштине.

Смањење броја одборника у локалној скупштини последица је пада број становника у нашој општини, који је евидентан од осамдесетих година прошлог века. Општина Алексинац је 1991. године имала нешто мање од 64 хиљаде становника, а сада по проценама Завода за статистику испод 48 хиљада.

Од 41 одборничког мандата, 29 одборника биће са изборне листе „Александар Вучић – за нашу децу” која је добила поверење 13.576 грађана. Коалициона листа „СПС – Јединствена Србија” привукла је пажњу 4.184 гласача и освојила осам мандата у будућем општинском парламенту. У Скупштини општине Алексинац седеће и два представника Групе грађана „Иван Димић – за бољу општину Алексинац” са освојених 1.345 гласова. По једног одборника имаће ГГ „Народни покрет” са 828 гласова и мањинска партија „Странка Руса Србије” коју је подржало 610 грађана са правом гласа.

Право да учествују у расподели одборничких мандата нису избориле листе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка”, која је освојила 553 гласа и „Уједињена сељачка странка – Милија Милетић“” коју је подржало 514 грађана. У општини Алексинац право гласа има 41.414 особа, а то право искористило је 21.306 бирача.

И у алексиначкој локалној самоуправи о првом човеку општине одлучиваће се највероватније септембра. Најозбиљнији кандидати су садашњи председник општине и Општинског одбора СНС Ненад Станковић, који је трећи на изборној листи и актуелни народни посланик Далибор Радичевић, који је као „млађи” кадар био први на листи. Пошто ће Радичевић и у новом сазиву Народне Скупштине Србије највероватније имати посланичко место, логично би било да он буде члан највишег законодавног тела у земљи, што искључује могућност и функције председника општине. Тако да је Станковић најозбиљнији кандидат ако се буду питали алексиначки напредњаци, односно ако не буде уплитања са стране. Такав расплет догађаја био би и најстабилнија варијанта за локалне напредњаке. Општински одбор у Алексинцу је један од ретких у Нишавском округу који је изабран у редовној процедури и нема на челу постављеног повереника из врха партије.

Одговор на још једно питање, такође ћемо добити у другој половини августа, а то је да ли ће Српска напредна странка у Алексинцу сама да влада или ће наставити коректну коалициону сарадњу са СПС-ом, који је овога пута „појачан” Јединственом Србијом.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × one =