Štab

Корона у Алексинцу: Опрез, опасност није прошла

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац је стабилна, али опасност од ширења заразе није прошла и опрез је неопходан. Наравно, уз придржавање препоручених мера о употреби маски и рукавица. То је потврдио за наш медиј и први човек Штаба за варедне ситуације за општину Алексинац Ненад Станковић, председник општине.

Nenad Stanković− Информације о томе и ја добијам, пре свега од Здравственог центра и од Дома здравља у Алексинцу. За сада, ми нисмо неко подручје где имамо алармантно много велику појаву епидемије и, примерено ставу струке, ми такве ставове и на самом Штабу заузимамо. Имамо одређена ограничења која су донета недавно на Штабу за ванредне ситуације. Када из здравственог сектора буду сигнализирали да са мерама треба да попустимо или затежемо, ми ћемо послушати струку. За сада, ми нисмо нека сива зона где је стање јако критично и где се и држава и здравствени сектор боре да зауставе епидемију. Али, то не значи да треба да будемо неопрезни. Све мере заштите морамо да поштујемо као грађани, маске, заштитне рукавице. Ако немамо рукавице, учестало прање руку је обавезно − каже Станковић, уз напомену да ће до краја седмице бити још једна седница Штаба.

Да подсетимо, на претходној седници Штаба за ванредне ситуације донете су ограничавајуће одлуке.

На упућени захтев за организовање традиционалног Петровданског вашара, Штаб је одлучио да се он не одржи јер би се на њему окупио велики број људи, што је потенцијална опасност за ширења заразе. Одлука се односи само на предстојећи вашар, док ће се за овакво окупљање у августу донети накнадна одлука, у складу са тада важећом епидемиолошком ситуацијом.

Након донете такве одлуке када је у питању алексиначки панађур, очекиван је и став Штаба да ове године не буде ни чувене манифестације „На Морави воденица стара”. Ових дана неће бити дозвољени ни концерти због могућности окупљања великог броја грађана на једном простору, па је немогуће предузети мере заштите. Остале културне манифестације у затвореном простору моћи ће да се одржавају, али уз присуство до 100 особа и уз примену прописаних мера заштите.

Када су у питању окупљања, Штаб је донео одлуку да славља и прославе могу да се одржавају, али само уз присуство највише до 100 особа и уз примену мера заштите.

Одлучено је и да запослени у ЈКП „Комуналне услуге” једном дневно, када није јако сунце и када нема пуно пролазника, дезинфикују простор на шеталишту у главној улици и плато испред Дома културе. По процени Штаба, ту се окупља и највећи број грађана.

2 коментара

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 13 =