Незаинтересованост скратила радно време

Због све слабијег интересовања грађана општине Алексинац за вакцинацију у борби против вируса короне скраћено је радно време вакциналног пункта у Дому културе. До даљег ће се вакцинација на овом пункту радним данима и суботом одвијати од 12 до 15 часова. Недељом пункт не ради. Оваква промена је настала због рационализације рада кадрова ангажованих на пословима вакцинације.

Већ дуже време на вакциналном пункту у алексиначком Дому културе број грађана који се појави и упосли здравствене раднике је мали. Потез руководства Дома здравља, у ситуацији када је сваки медицинар драгоцен, је рационалан. Сада само део радног времена радници проводе на пункту. Потребе за већим ангажовањем, барем за сада, нема. Томе доприносе и наши суграђани који нису баш заинтересовани за овакав вид заштите.

Као и у многим другим показатељима и овде смо испод републичког просека. Да ли је то добро или не, очито је препуштено да свако за себе лично одлучи. А бројке кажу да је првом дозом вакцинисано је 18840 особа или 47,70 одсто пунолетних грађана наше општине. До сада је 17980 или 45,52 одсто становника изнад 18 година примило другу дозу. За трећу бустер дозу одлучило се 10557 наших суграђана или 26,73 одсто пунолетне популације.

Највећи број вакцина, кроз три дозе, Алексиначани су примили кинеског произвођача „Синофармˮ 27480, затим следи амерички „Фајзерˮ са употребљених 13073 вакцине, трећи је руски „Спутњик“ са 4565, затим „Астра зенекаˮ са 1677 и „Модернаˮ са 33 дозе.

Да ли ће се слика променити за сада је неизвесно. Судећи по тренутно стабилној епидемијској ситуацији вакцинација у нашој средини неће бити међу приоритетним темама.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =