Незадовољни одлуком тужилаштва: Породице настрадалих рудара најавиле жалбу

Одбацивање од стране Основног јавног тужилаштва у Алексинцу кривичне пријаве коју је поднело Министарство рударства и енергетике против 14 особа због тешког кривичног дела против опште сигурности и изазивања рударске несреће у руднику „Сокоˮ у Читлуку код Сокобање, 1. априла прошле године, изазвало је реакцију породица настрадалих рудара и њихових правних заступника. Тим поводом данас је у подне у просторијама Дома културе одржана конференција, на коју су углавном позвани медији са националном фреквенцијом.

Како је објављено на фејсбук страници „Алексинац новостиˮ чланови породица погинулих рудара у руднику „Соко” и њихови адвокати новинарима су саопштили да је у раду рудника било низа неправилности и да су адвокати уложили приговор Вишем јавном тужилаштву у Нишу. Такође, тражиће се и формирање анкетног одбора у Народној скупштини Србије. Породице ће се обратити и Европском суду за људска права, након што се исцрпе све правне могућности у Србији, наводи се на поменутој фејсбук страници.

Основно јавно тужилаштво у Алекснцу је на свом сајту, приликом објаве одлуке петог јануара, навело да након спроведених доказних радњи, а имајући у виду и раније обављена вештачења, не постоје основи сумње да је учињено кривично дело за које се гони по службеној дужности, о чему су обавештени подносилац пријаве, у конкретном случају наведено Министарство, пуномоћник оштећених и оштећени, односно законски наследници.

Наглашено је да на одлуку алексиначког тужилаштва оштећени имају право да поднесу приговор Вишем јавном тужилаштву у Нишу.

У несрећи у руднику „Сокоˮ, првог априла прошле године погинуло је осам рудара, шесторица страдалих је из Алексинца, један из Врања и један из Сокобање.

Извор фотографија: Фејсбук странице Алексинац Новости и Алексинац.нет.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 6 =