Невоље алексиначких сточара: Куге нема, али забране има

Проблеми алексиначких сточара са „Афричком кугом свиња“ не престају и ако ње одавно нема у њиховим оборима. Да ли због захтева Европске уније или наших строгих прописа, није ни битно, углавном очекивана одлука о проглашењу краја епидемије изостала је и ове седмице, a неће је бити најмање још месец дана. То значи да и даље неће бити промета свиња на подручју општине Алексинац, што подразумева и изостанак њихове продаје на овдашњим сточним пијацама.

Такав би могао да буде закључак након онога што се чуло на јучерашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације када се разматрао Извештај Стручно оперативног тима.

Решењем од 21. јуна надлежних служби ресорног министарства наложене су нове активности како би се потврдило да је опасност од Афричке куге свиња прошла. Тражи се додатно исптивање код дивљих свиња, нарочито лешева.

‒ Значи, треба наћи лешеве и тражи се поново обилазак свих домаћинстава на целој општини Алексинац. То је план који је објављен 21. јуна, у понедељак, и служба већ ради на том плану. Прави се стратегија како да се то спроведе у дело ‒ појаснио је представник ветеринарске службе, који је проценио да је за спровођење ових радњи у 71 алексиначком насељу потребно најмање месец дана.

Овакав развој догађаја изненадио је и представнике локалне самоуправе.

‒ Оно што смо ми очекивали јесте да ће већ половином овог месеца бити одјављена зараза Афричке куге свиња. Нажалост, по информацијама које смо сада добили на Штабу, не очекује се ни у следећих месец дана отварање сточних пијаца и промет свиња. Наша овлашћења су ту врло мала, не можемо да променимо одлуку надлежних инспекција и министарства, али можемо да тражимо од њих убрзавање поступка – каже председник општине Алексинац Далибор Радичевић за наш медиј.

И то није једина мука са којом се сусрећу пољопривредници, али и локална самоуправа која је прва адреса где се они обраћају.

Сада је испало да за пољопривреднке који су се одлучили за клање свих јединки, односно депопулацију животиња то и није била тако добра одлука по њих. Овлашћена кланица је била нишки „Бифтекˮ која је била у обавези да један део за преузета грла исплати, а други део је падао на терет Министарства пољопривреде. Према информацијама са терена већини сточара кланица наводно није исплатила дуг, а касне и Решења из ресорног министарства на основу којих би се обавила исплата дела на терет државе.

‒ По информацијама које смо данас добили и сама кланица која је преузела обавезу да на нашој територији откупљује свиње и врши клање касни са исплатама пољопривредним произвођачима, а и министарство касни са решењима која се доносе. Покушаћемо да утичемо на њих да та решења што пре стигну и да извршимо додатни притисак да се што пре одјави зараза Афричке куге свиња, пошто на нашој територији већ дужи временски период немамо нових случајева ‒ објашњава председник Радичевић одлуку Штаба, на његов предлог, да се ресорном министарству упути допис којим ће се и званично затражити убрзање решавања проблема који муче алексиначке одгајиваче свиња.

Последњи забележени случај Афричке куге свиња код животиња на подручју општине Алексинац се десио 13. марта и очекивало се да након 90 дана буде одјављена епидемија. Међутим, новим захтевима продужавају се непријатности за пољопривреднике настале још у јануару ове године, када су се појавили први случајеви куге на овом подручју и то у  Мозгову и Краљеву.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 20 =