Слабо интересовање Алексинчана за вакцинацију

Лепо време и повољна ситуација са вирусом корона највероватније утичу на слабо интересовање Алексинчана за вакцинацију. Осим оних који се ревакцинишу, мали број грађана долази да прими прву дозу цепива. Према доступним подацима до сада је вакцинисано око 40 одсто одраслог становништва општине, односно 33 одсто њих је примило обе дозе вакцине.

На ту чињеницу указује и др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу.

‒ У последњим данима бележимо стагнирање броја заинтересованих за вакцинацију што је једина лоша вест у овом тренутку. Свакако да је боље да се што већи број људи вакцинише и да имамо што већи заштитни бедем од ширења вируса у будућности. Дефинитивно ће он чинити своје и ако се тренутно он смирио. Видели смо у претходном периоду. Само је питање времена када ће поново узети маха – каже овај епидемиолог.

Грађани који се одлуче за вакцинацију имају могућност да изаберу којом вакцином желе да се заштите.

‒ Имамо све вакцине, једино руске нема у континуираном периоду. Тако да што се тиче руске саветујем да они који су заинтересовани за њу, обавезно се пријаве преко портала. А  за остале могу да дођу код нас ‒ каже др Живадиновић, уз напомену да је пункт за вакцинацију у алексиначком Дому културе.

Општина Алексинац је још увек далеко од тренутка када ће половина њеног пунолетног становништва бити заштићена вакцином, а тешко је у овом тренутку говорити о идеалних 80 одсто. Колико стручњаци придају важности вакцинацији указује и беџ који су поједини лекари носили на седници Општинског штаба за ванредне ситуације, а на њему пише „Вакцина служи за век дужиˮ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + 9 =