Непријатно, али очекивано поскупљење комуналних услуга и радова

Општинско веће на данашњој седници одобрило је поскупљења услуга које пружају овдашња три јавна предузећа, било да се она односе на физичка лица или да се ради о повереним пословима од стране локалне самоуправе. Та поскупљења су углавном у висини од 14,7 одсто, колика је и пројектована инфлација за 2022. годину.

За оволико су поскупели радови које изводи Јавно предузеће за путеве и стамбено-комуналну делатност општине Алексинац, а који се односе на одржавање саобраћајница и јавних површина као и одржавање хоризонталне и вертикалне саобраћајне сигнализације и стамбених зграда и пословних објеката у 2023. години.

Свој ценовник за наплату утрошене воде и коришћење канализације, као и одржавање кишне канализације, за 14,7 одсто увећао је и алексиначки „Водоводˮ. Када је у питању повећање цена услуга Јавног комуналног предузећа „Комуналне услуге” ту имамо различиту ситуацију од максималних поскупљења од 14,7 одсто до увећања која износе нешто више од четири одсто. Како се могло чути, цене послова у којима је ангажована неквалификована радна снага нису повећане, а за употребу механизације, чак су и снижене у циљу њиховог изједначавања са најнижим ценама оваквих послова код најповољнијег јавног предузећа. Од поверених послова повећане су цене одржавања јавних зелених површина, одржавања јавне хигијене, услуга организованог сакупљања и нешкодљивог уклањања животињских лешева, хватање паса и мачака луталица, и код ових ставки, осим раније наведених ограничења, ценовник је увећан за 14,7 одсто.

Оно што грађане највише интересује, а то су услуге које се пружају према њима, и ту имамо различите проценте поскупљења. Изношење смећа у градским насељима је поскупело до 12 одсто па ће изношење смећа из канти бити 5,9 динара по метру стамбеног простора, док ће домаћинства за изношење смећа из контејнера плаћати 8 динара по метру квадратном, па би тако давање за стан од 50 квадрата у центру града са ПДВ-ом износило 440 динара. Представници комуналаца су напоменули да се ово смеће уклања свакодневно. Ван градских насеља изношење смећа од следећег месеца биће 522 динара са ПДВ-ом и ту је повећање за 14,13 одсто. Погребне услуге су нешто мање поскупеле. Сахране за 11,9 одсто, па ће оне убудуће са ПДВ-ом износити 9.400 динара, док су гробна места поскупела од 4 до 8 одсто, па ће закуп на годишњем нивоу за гробно место бити 340, а накнада за одржавање гробља 230 динара.

До повећања, али и усклађивања дошло је и код цена услуга паркирања моторних возила. Убудуће сат времена паркирања у првој зони коштаће 40 уместо 35 динара, а други сат 70 уместо 60 динара. У другој зони од Нове године, сат паркирања ће стајати 35 уместо тренутних 30 динара. На основу досадашње праксе рада, поједине цене паркирања су усклађене па је дошло и до њиховог умањења. Тако, на пример, повлашћена претплатна карта за паркирање путничких аутомобила правних лица, предузетника, као и физичких лица, за месец дана у првој зони коштаће 3.500 уместо 4.000 динара, а у другој 2.000 уместо 2.500 динара.

Доносећи овакве одлуке поједини већници рекли су да им је ово била у последње време једна од најтежих седница и да ће ова поскупљења утицати на стандард грађана, истичући, нарочито оних са ниским пензијама и старијих становника на сеоском подручју. Са том констатацијом сложио се и један од представника алексиначких комуналних предузећа Далибор Марковић, директор у „Комуналним услугама” али је напоменуо да алексиначка локална самоуправа покрива рачуне за око 1500 лица која су корисници социјалне помоћи. Он је још и додао да су цене од 2014. до ове године мировале и да не долази до ових повећања, која омогућавају пословања на границама рентабилности, рад јавних предузећа би био угрожен и она не би могла да обављају функцију за коју их је основала Скупштина општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − nine =