Opština Aleksinac

„Неозбиљни” општинари или „злонамерни” новинари

Једна јуче објављена информација на Фејсбук страници Општине Алексинац, пренета и на неким алексиначким порталима, више у виду записника него медијског садржаја, о усвајању предлога Одлуке о утврђивању радног времена трговинских, занатских и угоститељских објеката на територији општине Алексинац била је повод за писање појединих нишких медија о томе како Алексинац насупрот целој држави продужава радно време ових објеката, иa4ко су републички и општински штаб својим одлукама ограничили радно време. И неки алексиначки портали, који нису званично медији, пренели су овакве написе.

Данас је настављено објављивање таквих написа у којима се сугерише да је донешена одлука да кафићи раде дуже, која ће се примењивати када буде боља епидемиолошка ситуација. Тако остаје утисак да Алексинчани терају неки свој ћеф и не хају за вирус корона.

Ради истине и информисања грађана општине Алексинац тачно је да је овај документ био на седници општинске владе, али он још није правноважећи јер коначну реч даје општински парламент. Када ће се он наћи на дневном реду Скупштине општине Алексинац за сада се не зна. Да би ова одлука могла да се примењује након усвајања у локалној скупштини мора да буде објављена и Службеном листу општине Алексинац. Толико о њеној правној снази.

А о самој суштини одлуке најбоље се може закључити из деманта поводом ове информације коју је Општина Алексинац, са потписом председника општине Далибора Радичевића, доставила заинтересованим медијама.

У том допису се напомиње да се доношењем овакве Одлуке усаглашавају поједине одредбе са важећим законским прописима, пре свега Законом о трговини и Законом о угоститељству, а да су сви субјекти обавезни да поштују прописано радно време од стране Републичког кризног штаба и Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац.

А шта каже наводно још неважећа спорна Одлука. У члану 6. дефинише се радно време до 24 часа, а викендом до 1 час. Већ у члану 16. каже се да Штаб за ванредне ситуације и други надлежни орган у складу са законом, може својим актом да одреди другачије радно време. У поменутом општинском допису истичу се промене које би требало да настану на основу члана 17. „Надзор над спровођењем ових одредаба врши ће Одељење за инспекцијске послове – комунална инспекција Општинске управе општине Алексинац, што до сада није било случај, већ је било само у надлежности републичке инспекције”.

И да скратимо причу. Алексинац није средина у којој живи неки „неозбиљан” и „затуцан” народ, већ као и у другим градићима грађани су такође, забринути за последице вируса корона и те како прате шта се дешава у широј заједници. А што се тиче локалне власти они имају своје службе које треба да штите њихове интересе. Добро је што су реаговале ови дописом, али очито недовољно.

Уместо објашњења требало је да траже демант по Закону о јавном информисању и медијима, а не да шаљу објашњења или одговор, како су већ насловили текст. А можда сматрају да информација није нетачна. То је њихов проблем.

И да завршимо у шаљивом тону ништа ова одлука не важи док је Неша не потпише. А када ће садашњи председник Скупштине општине Ненад Станковић да је уврсти у дневни ред видећемо. Да му политичко искуство и „надмудривање”, па и са медијима, не недостаје, у то не сумњамо.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 6 =