Ненад Станковић у „Бресју”: Обезбеђена вода за 21. век, градићемо и канализацију

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Зорана Михајловић обишла је данас Фабрику воде „Бресје” у Суботинцу у пратњи директора Јавно комуналног предузећа „Водовод и канализација” Драгише Симића, председника општине Ненада Станковића и народног посланика Далибора Радичевића.

Директор ЈКП „Водовод и канализација” Драгиша Симић захвалио се институцијама и појединцима који су помогли у реализацији реконструкције Фабрике и дела водоводне мреже, напоменувши значајну подршку оснивача, Општине Алексинац, у преломним тренуцима. Он је подсетио на догађаје из 2012. године.

‒ Свега овог не би било да нисмо имали подршку нашег оснивача и нашег председника општине Ненада Станковића. Проблем је био 2012. године да ли ући у овај програм или изаћи из њега. Четири милиона евра за наш град је велика инвестиција, међутим ми смо одлучили да идемо у овај програм и успели смо да изгурамо комплетне инвестиције и данас видимо финале свега овога – рекао је Симић. 

Он је образложио и финансијску конструкцију, рекавши да је са милион и по евра обезбеђених средстава урађено 12 километара водоводне мреже и да је са остатком од 2,5 милиона евра и 750 хиљада евра из локалног буџета обновљено и реконструисано постројење „Бресје”.

Председник општине Алексинац Ненад Станковић је истакао значај здраве пијаће воде за једну средину, рекавши да Алексинац има пијаћу воду за 21. век, као и за суседне општине ако им буде требало. Он је изнео податак да је тренутна потрошња од 150 до 180 литара у секунди, а да су производни капацитети од 330 до 350 литара. Станковић је указао и на слабију инфраструктуру када је у питању мрежа за одвод прљаве воде.

‒ Са овом инвестицијом коју смо реализовали у сарадњи са Министарством грађевине и Немачком развојном банком KfW ми смо побољшали квалитет воде за пиће коју ће користити наши становници. Нажалост, изградња канализационих система није пратила развој водовода. Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је значајна инвестирања у наредним годинама управо у сфери канализације и у фабрикама за прераду отпадних вода. И ми из Алексинца ћемо пратити те конкурсе које буде Влада Републике Србије спроводила и уверени смо у то да ћемо и тај сегмент унапредити. 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић обраћајући се новинарима казала је да је кроз програм заједничке сарадње са немачком KfW банком уложено 3,2 милиона евра у реконструкцију постројења за прераду воде. Михајловићева је додала и да је заједно са немачком владом и општином Алексинац уложено 4,6 милиона евра у реконструкцију фабрике и замену водоводне мреже у Алексинцу, односно да је средствима општине изграђено још 10 километара водоводне мреже. Министарка је објаснила значај оваквих пројекта и најавила нова улагања у комуналну инфраструктуру широм Србије.

‒ Мислим да заиста, како је рекао председник општине, нема ничег важнијег од инфраструктуре. Није то само путна и, рецимо, енергетска инфраструктура, то је управо комунална инфраструктура. И да бисмо могли да причамо да желимо да створимо боље услове за живот, да желимо да повећамо животни стандард људи, онда без комуналне инфраструктуре, без чисте пијаће воде, без свега онога што прати такву једну инфраструктуру, нема развоја, нема тога да наши људи наша деца остану да живе у својим местима. И зато све ово радимо – рекла је министарка. 

Данашњем обиласку Фабрике воде „Бресје” у Суботинцу присуствовао је и директор Канцеларије Немачке развојне банке KfW у Србији Арне Гос који је казао да се радује што може да види ново постројење за пречишћавање воде, које је резултат великог заједничког рада на пројекту. Он је најавио даљу сарадњу на пројектима који се реализују широм Србије.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × four =