Не пропустите Петровдан, једнодневни вашар

Међу градовима у којима се одржава петровдански вашар је и Алексинац. Чувено тродневно „вашарењеˮ годинама окупља људе из овог краја, неког због трговине, а није ни мали број оних који из навике прошетају између начичканих тезги разноврсне робе. И по правилу од давнина, првог дана се народ претежно сакупљао ради трговања стоком, док је трећи дан био резервисан за виђење и уживање.

Времена су се мењала па и улога вашара. Од економске, преко друштвене, па до забавне улоге. У прошлости, вашари или панађури су били место размене, односно куповине и продаје робних добара. У исто време, и касније, они су били и место друштвеног живота. За време вашара склапала су се познанства, виђали пријатељи, а било је и уговарања бракова, па и оних које старији нису одобравали, у форми пребега девојака. Затим је наишла ера забаве на вашарима која у некој форми и данас траје. Често искуснији људи кажу да је ово време забаве и да је код широке популације она главна преокупација живљења. Када су у питању вашари она је почела много раније.

Ако узмемо београдски дневни лист „Правдаˮ из 1938. године можемо прочитати:

„Из Пожаревца стиже вест да се момци и девојке више не бегенишу на, некада по томе чувеном, петровданском вашару. Некада су сеоски момци и девојке, стасали за брак, одлазили на вашаре да би се бегенисали и тако изабрали себи брачног друга. Другачије је време дошло, закључује новинар Правде, па је сада младеж заузета вашарским атракцијама, а бегенисање није више приоритет. Мештани још памте отмице девојака са вашаришта, које су некада биле толико честе да је сада већина локалног становништва бракове започела управо на том месту.

„Миловане, јел си видео оно дрво са кога си ме украо. Ала си био ђаво један”, показује удаљену тополу једна сељанка, присећајући се тог судбоносног вашараˮ, завршава свој извештај тадашњи дописник овог листа из Пожаревца.

И време короне утицало је на изглед петровданског вашара у Алексинцу. Прошле године није било масовног окупљања, а ове године већином гласова Општински штаб за ванредне ситуације је дозволио једнодневно окупљање и то данас, 12. јула. Зато, за поштоваоце и љубитеље вашара обавештење да ће улица између градског стадиона и Моравице само данас бити резервисана за продајне тезге и посетиоце вашара.

Додуше, ни трећи дан вашара,14. јул, неће бити без окупљања, јер се тада у вечерњим сатима на ТАШ-у одржава традиционална манифестација „На Морави воденица стараˮ уз такмичење певача аматера и наступом Душана Свилара у пратњи групе „Апсолутно романтичноˮ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + 6 =