Не окрећимо главу пред насиљем

Савет за родну равноправност општине Алексинац прикључио се и ове године глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама” и припремио низ активности. Реч је о светској кампањи коју обележава 1700 организација у преко 100 држава света, која почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља, а завршава 10. децембра Међународним даном људских права.

Симболично, у 5 до 12, у суботу су се у главној улици окупили представници Савета за родну равноправност Општинске управе општине Алексинац, Библиотеке ”Вук Караџић”, Центра за социјални рад, Полицијске станице Алексинац, Друштва за развој креативности и Удружења Ромкиња „Нада” и кроз поделу промо материјала упознавали јавност о томе колико је родно насиље опасно.

− Живот без насиља је наше основно људско право, а борба против насиља над женама је морална обавеза свих нас. Статистика јесте суморна. У 2023. години, по подацима које нам је доставио Центар за социјални рад општине Алексинац, било је 690 случајева насиља, од тога 456 над женама. Важно је и то да о томе не говоримо  само данас, већ и наредних 16 дана, него и целе године. Моја порука свима је да заштитимо жене и не окрећемо главу пред насиљем, јер насиље није приватна ствар − рекла је овом приликом Данијела Павловић, председница Савета за родну равноправност општине Алексинац.

Последња активност у склопу „Међународног обележавања 16 дана активизма у борби против насиља над женама” биће одржана сутра, у уторак 28. новембра,  у просторијама библиотеке „Вук Караџић” када ће Завичајно одељење ове установе одржати промоцију календара за наредну годину на тему „Знамените Алексинчанке кроз време” уз предавање професора историје Зорана Стевановића. Промоција, такође, почиње симболично у 5 до 12.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 1 =