Наша друштвена стварност: Уништавање јавне својине (не) прихватљиво

Неодговорност, бахатост, незаинтересованост, па и хулиганство су појаве које оптерећују и нашу, алексиначку заједницу. Често смо сведоци, а понекад нажалост и незаинтересовани посматрачи, и што је још горе учесници, уништавањa имовине која није наша лична. Несхватајући да је наша и јавна имовина, јер је ми финансирамо преко разних видова пореза који се сливају у буџет.

Из тих средстава се финансирају и оне службе које су дужне да заштите исту ту имовину и да виновнике бахатог понашања стигну заслужене санкције, без обзира на њихову старост, друштвени и материјални положај. Зато у борби против бахатости, безобразлука и хулиганства не би требало да буде повлашћених.

Најновији случај, о коме су нас обавестили читаоци и послали нам фотографију, односи се на исписаном графиту, можда и навијачком, на недавно лепом уређеном простору где стоје контејнери за смеће на паркингу преко пута Дома здравља. И да су навијачи у питању, решења има. Сетите се Енглеске, како су се некада понашали навијачи, а како сада прате фудбал на стадионима у скоро позоришној атмосфери. Све се може, кад се хоће.

Можда се већ ситуација и мења. Према неким незваничним информацијама, аутори једне сличне жврљотине на другом јавном простору су откривени и биће највероватније санкционисани.

Наведени примери су више од ружења средине, иако су они блажи облих уништавања имовине. О осталим негативним стварима и ситним крађама јавне имовине и черупања објеката некадашњих друштвених предузећа и сувише је причати. Наравно, ретко је ко одговарао, а чини нам се да су неки по том основу и награђени.

Остаје питање да ли смо ми као друштво и појединци толико богати да смо равнодушно посматрали и још увек тако гледамо на те појаве.

2 коментара

  1. Ajde ne kukajte više nego postavite kamere svuda pa kad sinčić sledeći put ovo uradi a tatko onda sve da plati pa da vidimo da li ćemo još ovakvih idiotskih stvari da imamo.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =