Наредна недеља биће посвећена деци

Под слоганом „Велико срце деце Србије“ у понедељак, 2. октобра, почиње обележавање Дечје недеље. По традицији Дечја недеља ће и ове године симболично бити отворена подизањем заставе и занимљивим програмом на платоу испред Дома културе. Овогодишње отварање биће уприличено уз маскенбал малишана из вртића „Лане”, аниматоре који ће извести акробатски шоу и концерт „Маринкове детињарије”.

Програм Дечје недеље ове године ће бити разноврстан. Деца са алексиначке општине ће имати прилику да погледају представе, концерте, учествују у спортским активностима и различитим радионицама, а доћи ће им у госте и писци који стварају за децу.

На нашим просторима Дечја недеља се обележава од 1934. године, и од тада се мења и развија прилагођавајући своје програмске циљеве стварним потребама и проблемима деце. Од 1987. године је на предлог организације Пријатељи деце Србије уведена у закон о друштвеној бризи о деци. Основни документ за планирање и реализацију активности у току Дечје недеље је Конвенција о правима детета Уједињених нација усвојена 1989. године. Дечја недеља подстиче даљи развој услова за бољи положај детета и подсећа све релевантне друштвене актере на неопходност пружања образовне, социјалне, здравствене, културне и финансијске подршке сваком детету у нашем друштву.

Ове године Дечја недеља траје до 8. октобра када ће глумци Школице глуме Градског позоришта „Театар 91” извести представу „Матуранти” у Великој сали Дома културе, након чега ће уследити и спуштање заставе.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − five =