Najverovatnije od septembra na pijacama i svinje

Na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, održanoj prekjuče, bilo je reči i o afričkoj kugi svinja, koja od početka godine zadaje probleme ovdašnjim stočarima. Iako je poslednji slučaj ove zarazne bolesti na području opštine Aleksinac zabeležen još 13. marta,  još uvek od nadležnih republičkih službi nije proglašen kraj epidemije.

Čedomir Anđelović, dr veterinarske medicine, tom prilikom je izjavio da se očekuje do kraja avgusta meseca ukidanje uvedenih restriktivnih mera u borbi protiv epidemije. Prethodno je na osnovu odluke Kriznog štaba urađen monitoring kod svih gazdinstava na teritoriji opštine koja drže svinje.

Čedomir Anđelović (foto iz arhive)

– Zdravstveno stanje je dobro, urađen je i određen broj briseva po protokolu i dobra je vest da su svi negativni i sada očekujemo da se ukinu ove restriktivne mere, što se tiče afričke kuge svinja. Da se puste i pijace i da mogu ljudi nesmetano da trguju. Ja se nadam do kraja ovog meseca, odnosno  u periodu od nekoliko dana da će izaći rešenje o ukidanju zarazne bolesti afričke kuge za ovo područje. Do kraja sledeće nedelje će sigurno biti ukinuto, pošto su svi nalazi dobri – kaže Anđelović.

Afrička kuga svinja na području naše opštine se pojavila u januaru u selima Mozgovo i Kraljevo, a zatim je bilo slučajeva i u samom Aleksincu.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 × 3 =