Највероватније од септембра на пијацама и свиње

На седници Општинског штаба за ванредне ситуације, одржаној прекјуче, било је речи и о афричкој куги свиња, која од почетка године задаје проблеме овдашњим сточарима. Иако је последњи случај ове заразне болести на подручју општине Алексинац забележен још 13. марта,  још увек од надлежних републичких служби није проглашен крај епидемије.

Чедомир Анђеловић, др ветеринарске медицине, том приликом је изјавио да се очекује до краја августа месеца укидање уведених рестриктивних мера у борби против епидемије. Претходно је на основу одлуке Кризног штаба урађен мониторинг код свих газдинстава на територији општине која држе свиње.

Чедомир Анђеловић (фото из архиве)

– Здравствено стање је добро, урађен је и одређен број брисева по протоколу и добра је вест да су сви негативни и сада очекујемо да се укину ове рестриктивне мере, што се тиче афричке куге свиња. Да се пусте и пијаце и да могу људи несметано да тргују. Ја се надам до краја овог месеца, односно  у периоду од неколико дана да ће изаћи решење о укидању заразне болести афричке куге за ово подручје. До краја следеће недеље ће сигурно бити укинуто, пошто су сви налази добри – каже Анђеловић.

Афричка куга свиња на подручју наше општине се појавила у јануару у селима Мозгово и Краљево, а затим је било случајева и у самом Алексинцу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − two =