На скупштини УСУК “Завичај”: Драгиши поверен још један мандат

Годишњом скупштином која је јуче одржана у Житковцу, Удружење стваралаца у култури „Завичај” обележило је и свој четврти рођендан. Присутни чланови су најпре усвојили извештај о раду и финансијски извештај за протеклу годину у којој је и поред пандемије одржано неколико манифестација а није изостала ни издавачка делатност. Посебно су истакнути „Дани сатире – Павле Тончић” и велики одзив афористичара из Србије, Републике Српске, Црне Горе, БиХ, Македоније, Хрватске и Канаде.

Такође, пуна подршка је дата и овогодишњем плану и програму рада. Поред већ поменутих „Дана сатире” ове године су планиране и активности око Васкрса, бројне радионице за најмлађе, књижевне вечери, промоције књига као и традиционално учешће чланова у обележавању празника Светог архангела Гаврила.

Овом приликом изражено је и незадовољство висином средстава које је локална самоуправа определила за рад „Завичаја”. Реч је о истој суми које је удружење добило и прошле године, али, како је истакнуто, постоји бојазан да ће због инфлације и бројних поскупљења та средства бити недовољна да се спроведу све планиране активности.

Поред избора чланова Управног и Надзорног одбора, на скупштини је одлучено да књижевник Драгиша Марковић и у наредном периоду буде на челу Удружења.

Пред члановима „Завичаја” нашла се и петиција грађана Житковца којом се тражи измештање одељења библиотеке „Вук Караџић” из Тржног центра на нову, приступачнију локацију како би се књига приближила превасходно млађој популацији. Једна од предложених локација су просторије некадашње Нишке банке у главној улици. Чланови житковачког удружења су прихватили да учествују у реализацији ове идеје и да започну разговоре са надлежним институцијама у Алексинцу.

Насловна фотографија: Архива Алпрес.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 + 3 =