Ražanj

Ражњу потребна средња школа и производни погон

Представници Министарства за бригу о породици и демографији су крајем прошле седмице, у петак 25. фебруара, имали занимљив састанак у Ражњу са тимом ражањске локалне самоуправе предвођене председником општине Добрицом Стојковић.

Тема разговора били су проблеми ове заједнице, што су углавном и проблеми већих средина, а то је та демографска слика и нестајање људи са тих простора. Покушано је да се евидентирају најзначајнији разлози због којих људи одлазе из оваквих средина, односно заједница.

RažanjПрви човек општине Добрица Стојковић је као један од најважнијих фактора за развој младих и њихову будућност, као и за опстанак већег броја младих у срединама као што је Ражањ видео образовање. Нарочито се то односи на чињеницу да у овој средини не постоји ниједна средња школа.

– Имамо две осмогодишње школе у којима је до скоро било 700-800 ђака, сада је тај број преполовљен, има негде око 500 ученика. Та деца када заврше осмогодишњу школу упућена су да у средње школе одлазе ван ове средине, ван ове заједнице. У непосредној близни су Параћин, Крушевац и Ниш као универзитетски центар и деца тамо одлазе и по том основу се даље социјализују, настављају тамо да живе, траже свој посао, траже свој животни кутак тако да се углавном ти млади људи не враћају – казао је Стојковић, уз напомену да је просечна старост становника на овим просторима врло висока око 50 година. 

Он је додао да Ражњу треба и мањи производни погон да ти људи могу да остану овде да раде и да имају неку перспективу и своју будућност.

Ražanj

Помоћник министра Александра Чамагић сложила се са ставовима представника ражањске администрације, уз напомену да људи у малим местима морају да осете, како њихова локална власт тако и републичка, мисле пре свега на њих, да се труде да им створе повољнији амбијент, пре свега за квалитетнији живот. Она је најавила да ће њено министарство, у сарадњи са колегама из других министарстава, покушати да реши проблеме за које су се сагласили да су значајни за Ражањ.

Ražanj– Ми не можемо да обећамо ништа и то је јако неозбиљно да ви људима обећате да ћете нешто урадити, али ћемо сигнализирати људима из Владе да то јесте важно за ову средину, да се деси то отварање неког одељења средње школе, то би значило спас за цело ово место – казала је ова службеница Министарства за бригу о породици и демографији.

Чамагић је подсетила на већ постојеће државне мере намењене породицама, а нарочито на најновију која се односи на стицање некретнина од стране мајке. Разматрају се и нове погодности.

– Оно што јесте још једна од најава, чули смо ових дана од председника Вучића, је да постоје велике шансе, изгледи, да у наредној години буде вртић бесплатан на територији целе Републике. То ће сигурно бити један нови пакет мера – казала је она. 

Да ће нешто од овог бити остварено у Ражњу наговештавају све чешће приче о државном погону у овој варошица, а она је некада и имала одељења средње школе. Зашто то не би имала поново.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 2 =