На седници већа – Концесиони акт за превоз путника

Општинска влада је на данашњој седници Општинског већа прихватила Нацрт Одлуке о усвајању предлога Концесионог акта за поверавање обављања делатности градско-приградског превоза путника на територији општине Алексинац.

Општина Алексинац покренула је израду концесионог акта у сврху обезбеђивања градског и приградског превоза на територији општине Алексинац што је и обавеза јединице локалне самоуправе по закону о комуналним делатностима. Овај концесиони акт слат је на мишљење Комисији за јавно приватно партнерство Владе Републике Србије и пре неколико дана стигло је позитивно мишљење на концесиони акт.

Први део овог акта се односи се на правни основ доношења концесионог акта, а други део се односи на техничке ствари. У овом концесионом акту побројане су будуће линије и редови вожње који су подложни промени, затим права и обавезе концесионара, права и обавезе превозника и права и обавезе партнера, а такође и цене услуга у градском и приградском превозу.

Оно што је битно за грађане јесте да су у овом актује предвиђене субвенционисане категорије корисника, односно, општина субвенције не даје превознику него грађанима и то је предвиђено тарифним системом. У тој групи субвенционисаних су пензионери са минималним примањима, ђаци основних и средњих школа којима ће бити плаћена карта свих 12 месеци (пуну годину), труднице и мајке са децом до навршене 2 године, инвалиди, ратни инвалиди и председници месних заједница. Ове категорије нису ограничене у тарифном систему јер може да се добије и друга понуда концесионара.

Након Општинског већа, свој суд о концесионом акту даће и одборници током данашњег заседања Скупштине општине Алексинац, па ако тачка буде прихваћена, на основу овог концесионог акта расписаће се јавни позив, а затим и јавна напавка по Закону о јавним набавкама.У локалној самоуправи се надају да ће у неком периоду од 90 дана, мало више од 3 месеца, имати превозника на територији општине Алексинац, јер је обавеза јединице локалне самоуправе да обезбеди превоз свим грађанима на територији општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 13 =