Свечана академија посвећена медицинарима

У присуству гостију из околних општина и представника Вијске Србије, данас је Свечаном академијом у Алексинцу обележен 5. јун – Дан општине.

За разлику од минулих година, овог пута није било гостију из иностранства, из побратимских општина, а све због тренутне епидемијске ситуације. Из тог разлога и програм овогодишње Свечане академије је био посвећен пре свега медицинарима.

У име општине и у своје лично име госте је поздравио председник општине Далибор Радичевић.

− Прошла година је била различита у односу на претходне године због пандемије вируса ковид 19, тако да ћемо ову свечану академију као и све награде које додељујемо данас на Дан општине посветити здравству, пошто је зравство у претходних годину дана не само овде код нас у Алексинцу, него и у Србији и читавом свету лавовски поднело велику жртву и борили су се за сваки живот како би спасили и наше суграђане и целокупно човечанство. Ово је један од начина да им укажемо поштовање за своје жртве, за све непроспаване ноћи које су имали у претходних годину дана − рекао је између осталог председник Радичевић.

Општинске награде и признања овогодишњим добитницима су уручили председник општине Алексинац Далибор Радичевић и  председник Скупштине општине Алексинац Ненад Станковић

Плакете, као највише признање општине Алексинац, додељене су др Горану Стевановићу, за постигнуте успехе у области здравства, Ковид служби Опште болнице Алексинац и Дому здравља, за нарочите заслуге за општину Алексинац у области здравстване заштите и Црвеном крсту Алексинац, за давање доприноса у борби против корона вируса. Награде општине Алексинац, у износу од 63000 динара, додељене су др Катарини Стојковић Стајић и др Светлани Стојиљковић Шуњеварић, за допринос у борби против заразне болести „Covid-19ˮ , док су похвале општине Алексинац уручене Сузани Јовановић, добровољном даваоцу крви и донатору крвне плазме, Верољубу Динићу добровољном даваоцу крви, Фабрици конфекције „Новитетˮ д.о.о. у Жутковцу, за допринос у борби против ширења корона вируса, Геронтолошком центру „Јеленацˮ Алексинац и Дому за смештај одраслих лица Кулина за допринос у области социјалне заштите, Славољубу Б. Ракочевићу за промоцију и афирмацију пчеларства у општини Алексинац и Славољубу Славчету Николићу за допринос  области спорта.

У име овогодишњих добитника, присутнима се обратио директор Дома здравља Алексинац др Родољуб Живадиновић.

− Лепо је кад вас се други сете и то данас кажем у име свих радника Дома здравља Алексинац који су заправо добили ово признање, а не ја лично, јер су заиста сви пружили максимум од себе, гинули на фронту, посебно ако вам кажем да ми данас имамо још увек раднике Дома здравља, скоро две стотине, који нису искористили ни годишњи одмор из 2019. шта даље да вам кажем. Презадовољан сам понашањем запослених, не само запослених Дома здравља Алексинац већ и Опште болнице Алексинац, свих оних установа које су нам помагале од Црвеног крста преко јавних предузећа, општине Алексинац која нам је заиста пружила нешто што многе општине у Србији нису успеле − рекао је др Живадиновић и искористио је још једном прилику да позове све наше суграђане да се вакцинишу што пре и да што пре ову неман склонимо са лица земље.

У музичком делу свечане академије наступили су Алексиначки градски оркестар, солиста Милица Красић и глумци Биљана Николић, Андреј Шепетковски, Катарина Орландић и Александра Ширкић.

Иначе, 5. јун се као дан општине Алексинац слави од 2003. године у знак сећања на 5. јун 1833. године када су ови крајеви такозваних шест нахија припојени Кнежевини Србији. Припајање је уследило након ослобођења од Турака крајем 1832. године и дипломатских активности које су вођене наредних неколико месеци.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + four =