Pijaca

На пијаци више нема „јефтиних” тезги: Продавци „бојкотују” лицитацију

Оглас о јавном надметању за издавање у закуп пијачних тезги и магацинског простора на алексиначкој Зеленој пијаци, који су недавно расписале „Комуналне услуге”, изазвао је буру негодовања досадашњих закупаца. Корисници тезги су били изненађени ценом од 38.800 за шестомесечни закуп. Појединци кажу да је она знантно већа у односу на досадашњих 26 хиљада динара и најављују да неће учествовати у надметању за нови закуп тезги. Поред месечног или полугодишњег закупа који подразумева резервацију тезге, продавци морају да издвоје и додатних 230 динара за дневну закупнину.

У ЈКП „Комуналне услуге” кажу да се цене не мењају већ годинама и да су истоветне цене биле и код претходног закупа, али да, након реконструкције пијаце, у понуди више нема тезги без бокса, односно да закупци више не могу да лицитирају за ту јефтинију варијанту.

‒ Финансијер изградње нове пијаце је захтевао да све тезге по пројекту буду стандардне са боксом који се закључава, а цена таквог закупа је остала непромењена у односу на ранији период – каже директор „Комуналних услуга” Будимир Марковић, уз напомену да на пијаци постоји видео надзор и обезбеђење које чува прописно остављену робу.

Продавци на Зеленој пијаци до сада су углавном користили отворене тезге без могућности остављања робе, па су сада, иако се ради о старим ценима како тврде надлежни, за њих понуђени услови углавном неприхватљиви.

Њима ће слободне тезге бити на располагању и само као дневним закупцима, али у том случају неће моћи да остављају робу и да имају резервисани продајни простор.

Продавцима на пијаци ових дана је подељено и обавештење од стране „Комуналних услуга” да они који нису закупили тезге не могу да користе боксове ван радног времена, нити да остављају робу у њима, под претњом да ће она бити уклоњена.

Pijaca

Лицитација која је у току, даће и одговор да ли ће закупци имати разумевања за комфорнији продајни стандард за који ће морати да издвајају и више новца у односу на раније. У „Комуналним услугама” за сада не размишљају о евентуалном смањењу закупа и кажу да је продавцима на располагању дневни закуп, а „правим” пољопривредницима, када је мањи број закупљених тезги, и могућност да дођу до бољег места.

Да досадашњи закупци тезги не намеравају да поново резервишу места показује и први дан лицитације, односно, како смо незванично сазнали, данас није било заинтересованих кандидата. Већина продаваца са којима смо данас разговарали кажу нам да ће и сутра бити иста ситуација.

 

2 коментара

  1. Ovaj direktor reče da imaju čuvare i video nadzor,to je notorna laž koju svako može da proveri. Isto kao što im radi novi mokri čvor(wc),na novoj pijaci. Ne daj bože da se neko onesvesti nema česme u pijaci da se zahvati vode. A da su cene zakupa iste,takodje je neistina jer ljudi koji su imali zakup tezgi sa boksom u suterenu su plaćali 26000 din na šestomesečnom nivou,što se takođe da proveriti. Ne mogu ni da se ne osvrnem na”komfor”tezgi,koje su odrađene tek da budu tu, možete se i lično uveriti nijedan var nije obrađen,nitne stavljane negde negde, lim tanak ko papir neobrađen,neko će se tu i povrediti a onda treba tužiti komunalno ako dođe do povrede. Higijena nula! Ispod tezgi iskotiće se krokodili u šta se takođe može uveriti svako! Toliko bih imao na temu komfora i ostalog. U koliko sumnjate u ovo možete se lično uveriti na “terenu”!
    Teško da mogu povratiti pare koje je “drugi”(EU),uložio u pijacu!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =